Posjetili smo Maarif škole u Sarajevu: Stvaramo generacije dobrih ljudi

Piše: Redakcija

Škole „Maarif“ u Sarajevu svoje aktivnosti su počele u kampusu na Mojmilu 2018. godine. Kroz tri nivoa obrazovanja; predškolskom, osnovnom i srednjem, već u prvoj školskoj godini izdvojile su se i pokazale kao veoma kvalitetna ustanova, koja svojim učenicima nudi moderno i kvalitetno obrazovanje te veliku sigurnost. Da je tako, uvjerili smo se i prilikom posjete kampusu. Topla dobrodošlica i ljubazno osoblje škole koji svoje učenike pripremaju za budućnost dočekali su nas već na ulazu.

INTERESI DJETETA

Naša prva adresa je vrtić „Maarif“. Svojom pedagoškom koncepcijom usmjeren je na dijete fizičkim i socijalnim okruženjem, a ne samo neposrednim podučavanjem. Direktorica vrtića Mirsada Čolaković navodi da se, zapravo, fokusiraju na iniciranje atmosfere i stimulativne sredine koja daje dovoljno mogućnosti za izražavanje djetetovih potencijala te stalne mogućnosti dopune i promjene u prostoru koje doprinose razvoju prosocijalnih ponašanja.

– Odgajatelji u ulozi posmatrača osluškuju djetetove interese, potrebe i mogućnosti, ali istovremeno osluškuju sebe i svoju praksu – govori direktorica.

Veseli mališani podijeljeni u četiri odgojne grupe sa svojim odgajateljima su jedna velika porodica, a njihov vrtić je mjesto življenja, igre i učenja. Otvoren je i fleksibilan te je u stalnoj promjeni i razvoju nove kvalitete. Vrtić „Maarif“ raspolaže velikim prostorom koji prevazilazi pedagoške standarde po mjeri djeteta. Učionice su opremljene savremenim igračkama i materijalima.

– Same igračke i materijali kao i police na kojima su smješteni su napravljeni od prirodnog drveta, lakirani prirodnom bojom za drvo, kako bi se zadržale prirodne karakteristike i izgled – navodi direktorica.

Da je dijete na prvom mjestu, pokazuje i to da stručni tim „Maarifa“ prati svako dijete te nakon izvjesnog vremena izvještava roditelje o napretku u svim područjima razvoja.

– Naša komunikacija s roditeljima je otvorena, u vidu individualnih roditeljskih sastanaka, kao i svakodnevne povratne informacije odgajatelja – kaže ona.

SAVREMENE TEHNOLOGIJE

Nakon vrtića uputili smo se do osnovne škole koja najbolje svjedoči prednosti i mogućnosti modernog obrazovanja. Savremene tehnologije – pametne table, kompjuterska sala, časovi robotike, programiranja, lego-makeri, umne igre, atelje za vizualne umjetnosti, kabinet za muziku i profesionalna sportska sala na raspolaganju su učenicima koji žele vrijedno učiti.

– Obrazovanje se odvija na bosanskom jeziku. Od petog razreda osnovne škole predmeti prirodnih nauka, uz matematiku i informatiku, izvode se na engleskom jeziku. Od predškolskog obrazovanja nudimo engleski i turski jezik kao prvi i drugi strani jezik – objašnjava direktor kampusa Sanel Mušović, dodajući da škole „Maarif“ u Sarajevu imaju izuzetan stručan kadar koji nastavni plan i program Kantona Sarajevo donose na najbolji mogući način.

Da škola nije samo prostor u kojem će učenici provesti određene godine života, već i misija, uvjerio nas je Mušović kad nas je na kraju posjete razveselio mudrom misli: „Požalio se čovjek jednom učenjaku na svog sina, a on mu odgovara: ‘Ne srdi se na njega, on je još dijete! Promijeniće se! Kiselost i gorčina nedoraslih i nezrelih plodova voća dolazi od njihove nezrelosti! Slatki i neodoljivi ukusi zrelih plodova bi izostali da voće nije bilo pod pažnjom sunca i njegove topline!“.

– Vrlo smo sretni što se ukazala prilika da Škole “Maarif” budu sunce pod kojim će odrastati naša djeca! Svjetlost i toplina tog sunca u nastavnom i odgojnom procesu učenika garant su za nadolazeću renesansu u obrazovanju i stvaranje generacija dobrih ljudi – kaže Mušović.

Ishrana i sigurnost djece

Polaznicima vrtića i učenicima na raspolaganju je i restoran koji nudi zdravu ishranu i kvalitetne jelovnike. Posebna pažnja se pridaje i sigurnosti djece te je cijeli kampus pod video-nadzorom, a također su prisutna i stručna lica iz osiguranja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti