U Sarajevu održana sedmica italijanske kuhinje

Piše: Redakcija

U sklopu sedmice italijanske kuhinje 2018, koja se održava od 19. do 25. novembra, a koju organizuje Sarajevski ured Italian Trade Agency (Italijanska trgovinska agencija – ITA) u saradnji s Ambasadom Italije u BiH, imali smo čast prisustvovati jednom od prijema koji je održan prošle sedmice u hotelu Holyday u Sarajevu. Sedmica italijanske kuhinje nije se samo održala u Sarajevu, nego u svim gradovima širom svijeta.

Na događaju smo imali priliku probati specijalnu rižu s tikvom, koju je za nas pripremio Andrea Ruisi, vrhunski kuhar iz Palerma. Specifičnost ovog kuhara jeste da svoja jela kuha s ljubavlju. Do prije 4-5 godina radio je kao inžinjer, a kuhanje je uvijek bilo dio njega, jer dok kuha, kako kaže, aktivira sva svoja čula.

– Italijanska gastronomija jedinstvena je prvenstveno radi namirnica te kulinarske tradicije i kulture kuhanja. Nevjerojatna bioraznolikost te historijski uticaji oblikovali su italijansku kuhinju. Za mene je gastronomija jedan od najintimnijih načina komunikacije. Svoju kuhinju često nazivam „jazz cuisine“ jer volim biti kreativan i improvizirati, a istovremeno pazim na pravila, tehnike kuhanja i poštivanje namirnica – kazao je Andrea Ruisi za Jutarnji.hr.

Događaj „Sedmica italijanske kuhinje“ u svijetu, nastao je 2015., na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje te Ministarstva poljoprivrede Republike Italije. Cilj ovakve organizacije jeste međunarodna promocija kulinarske tradicije kao prepoznatljivih karakteristika italijanskog identiteta i kulture, uz istovremeno jačanje komercijalnog prisustva i distribucije italijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti