Pronašli smo savršeno mjesto za trenirati u Sarajevu: Napravite progres

Piše: Redakcija

Nakon pet godina od nastanka same ideje i nekoliko mjeseci intenzivnih radova na uređenju i opremanju prostora, u Sarajevu je, 15. augusta 2018. godine, otvoren najmoderniji Funkcionalni trening centar “Progress”. Centar se prostire na više od 350 metara kvadratnih i opremljen je prema najsavremenijim standardima u svijetu fitnessa i treninga, po uzoru na najbolje američke trening centre ovog tipa. „Progress centar“ se sastoji od glavne sale za funkcionalni trening, sale sa cardio spravama,“Samnice” (prostor u kojem se nalazi boks vreća sa podlogom “Tatami” i u kojoj možete raditi treninge izolovani od ostatka trening centra, do ove sale se jedino možete spustiti merdevinama). Centar, također, posjeduje i dvije savremeno uređene svlačionice kao i relaks prostoriju za odmor i piće nakon treninga. U ponudi je i protein shop, u kojem možete kupiti bilo koji suplement iz ponude njihovog partnera Elit nutritiona. Ispred objekta je i privatni parking, koji je kao i sam objekat zaštićen videonadzorom.

ŠTA JE FUNKCIONALNI TRENING?

Od svog osnivanja “Progress” promovira funkcionalni trening. Riječ je o konceptu treninga koji utječe na istovremeni razvoj što većeg broja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti i osobina, te na sastav tijela. To je trening koji će utjecati na razvoj motoričkih sposobnosti (snaga, mišićna izdržljivost, koordinacija, fleksibilnost, ravnoteža), energetskih sistema (fosfatni, aerobni i glikolitički) ta na povećanje mišićne mase i smanjenje masnog tkiva.

Funkcionalni trening je i vrsta fizičke aktivnosti koja istovremeno aktivira više mišića, više mišićnih skupina i više zglobova. Na taj način se olakšava izvođenje svakodnevnih aktivnosti, smanjuje opasnost od povreda i, posljedično, značajno poboljšava kvaliteta života.

Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja, jer se radi na svim bitnim segmentima; snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Iz svih sportova je uzeto ono najefikasije te složeno u raznolik koncept. U treningu se teži tome da vježbe ne budu izolacijske kao kod klasičnog treninga u teretani, već da uključuju više mišićnih skupina koje izvode povezane, sinkronizirane pokrete.

DRUGAČIJI OD DRUGIH

Vlasnici i osnivači „Progress centra“ su Sadnin Katica Kale i Dino Dizdar, prijatelji i zaljubljenici u sport i trening, koji su nakon dugogodišnjeg bavljenja profesionalnim sportovima, pohađanja sportskih škola i akademija, raznih edukacija i seminara, te više od 15 godina iskustva u svijetu fitnessa i treninga, konačno odlučili napraviti vlastiti trening dom i otvoriti vrata svima onima koji vole i žive trening.

– Ako dijelite sličnu strast prema treningu kao mi ili želite otkriti sve prednosti treninga, kvalitetno potrošiti svoje slobodno vrijeme, ulagajući na pravi način u svoje zdravlje, tijelo, psihu,  onda je naš dom idealno mjesto za vas. Kod nas nema televizora, kod nas se ne koriste mobiteli u toku treninga, kod nas nema praznog hoda i bespotrebnog gubljenja vremena. Kod nas se TRENIRA! Svrha treninga je izlazak iz svoje komforne zone, jer jedino će vam trening u nekomfornoj zoni dati prave i dugoročne rezulate. Naš dom ne nudi gomile bespotrebnih mašina koje su sastavni dio svakog fitness centra, a koje doslovno služe ničemu. Osnovna razlika između klasičnih teretana i „Progress funkcionalnog trening centra“ jeste što nemamo trenažera koji izoliraju pokrete. U našem treningu koristimo garaže, šipke, bumper utege u bojama, sanke, kamionske gume, maljeve za udaranje, batlle ropes i konopce za penjanje, boks vreću, jump box, girje, medicinke, trx , bosu lopte, wall ball-e, bugarske vreće, konopac za preskakanje, air bike, concept 2 za veslanje i još mnogo druge pomoćne opreme. Sve informacije kako da ih koristite ćete dobiti od našeg stručnog osoblja. Podloga na kojoj se izvode treninzi urađena je od vrhunskih gumenih ploča debljine 2cm, tako da na nju nesmetano možete bacati tegove – kažu osnivači „Progressa“.

TEAM PROFESIONALACA

Osim osnivača, „Progress“ tim čine još i Edina Saračević i uvijek nasmijana Ilma Đuliman. Ako ne želite i mislite da nemate dovoljno znanja da  sami trenirate, to uvijek možete s jednim od njihovih trenera u vidu personalnih treninga. Također, magistrica sporta Edina vodi i grupne funkcionalne treninge „Progress2fit with Edina“, koji su se pokazali kao pravi pogodak za ostvarivanje zajedničkog cilja, a to je poboljšanje vlastitog sebe. Poseban akcent u „Progressu“ stavljen je na treninge s mlađom populacijom, naročito mladim profesionalnim sportistima u razvoju. Najvažnije je, poručuju treneri, da vi napravite progres u svom životu; da u vremenu koje obiluje stresom i obavezama pronađete vrijeme za sebe i počnete trenirati kako biste napunili psihu pozitivnim vibracijama, a tijelo doveli u formu koju želite. U „Progressu“ naglašavaju kako je ishrana jednako bitna za uspjeh kao i sami trening. Oni vam neće preporučiti dijetu, već zdravu, raznovrsnu i uravnoteženu ishranu u kojoj nikad nećete biti gladni i u kojoj će tijelo dobiti prijeko potrebne nutrijente kako bi funkcionisalo na najbolji mogući način.

Još jedna pogodnost Funkcionalnog trening centra je što možete dobiti jedan gratis trening, tokom kojeg ćete upoznati centar, tim trenera i njihov sistem rada.

Funkcionalni trening centar “Progress” nalazi su u ulici Ferde Hauptmana 44, Čengić Vila, Sarajevo. Sve ostale informacije možete dobiti na FB stranici Progress Functional Training Center i Instagramu: progress_functional_training

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti