Muškarci brže mršaju od žena, nauka tvrdi da zna zašto

Piše: Redakcija

Naučnici su utvrdili da je bitka za gubitak kilograma lakša muškarcima. Tokom osam sedmica jedna studija je pratila više od 2.000 odraslih ljudi iz Evrope, Australije i Novog Zelanda, koji su unosili dnevno oko 800 kalorija.

Muškarci su na kraju izgubili u prosjeku oko 11,8 kilograma, a žene 10,2. Kompletna studija je objavljena u časopisu “Dijabetes,  debljina i metabolizam”.

Pored smanjenja kilaže muškarci su smanjili rizik od dijabetesa, a ženama je smanjena gustina kostiju što baš i nije dobro.

Zašto su spolovi različito odgovorili na ishranu?

Muškarci imaju prirodno brži metabolizam od žena. Obzirom da unose više kalorija svakog dana nego žene, više osjećaju efekte ukidanja kalorija.

Žene imaju ono što se zove potkožna masnoća – oko butina i bokova.

Sve u svemu, studija se odnosi na kratkoročne promene. U dužem vremenskom periodu, spolovi mogu drugačije reagovati na dijetu i težinu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti