Riješite se komaraca na prirodan način

Piše: Redakcija

Najveći neprijatelji ljeta su definitivno komarci. Koliko god vam oni smetali, nemojte koristiti toksične repelente, jer mogu nanijeti više štete od samih komaraca. Prirodni repelenti su potpuno neškodljivi za zdravlje, a mogu biti djelotvorni jednako kao i komercijalni.

1. Citronela

Podvrsta limunske trave i najbolje sredstvo za zaštitu od insekata, posebno od komaraca. Eterično ulje citronele možete pomiješati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno prije izlaska. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama, te je držati tamo gdje ne želite komarce. Možete ga koristiti u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koji se koriste na otvorenom.

2. Ulje čajevca

Efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava zdravlje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce nego i uši, mrave, te druge insekte koji ujedaju. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destiliranom vodom. Prije upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite. U borbi protiv komaraca također su korisna i eterična ulja cimeta, ružmarina, limunske trave, cedra i paprene metvice.

3. Hladno prešano ulje

Istraživački centar za malariju testirao je 1995. godine dvopostotnu mješavinu ulja s kokosovim uljem. Otkriveno je da je ta mješavina pružila gotovo 100-postotnu zaštitu od komaraca koji prenose malariju. Uljem neema pomiješanim s baznim uljem možete namazati kožu, a možete ga koristiti i u aroma lampi, za što ćete ga razrijediti samo vodom.

Image result for komarci

4. Organsko sojino ulje

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine otkrilo je da su repelenti od sojinog ulja jednako učinkoviti kao i oni s DEET-om (najčešće korištenom hemikalijom za tjeranje insekata). Ovo je ulje jeftin i pristupačan način zaštite od komaraca. Ima viši zaštitni faktor, te odlično vlaži kožu.

5. Jabučni ocat

Mazanje jabučnim octom ne samo da odbija komarce, nego i rashlađuje tijelo tokom nesnosnih vrućina te pomaže u održavanju pH-vrijednosti kože. Pomiješajte sjeckani peršin i jabučni ocat pa ovom mješavinom namažite kožu.

6. Lavanda

Za zaštitu od komaraca, razrijedite ih baznim uljima. Ova ulja su dobra i za ublažavanje svrbeža nakon uboda, a tako su nježna da se slobodno mogu namazati i na kožu bebe. Jednostavno nanesite kap-dvije na bolno mjesto. U svrhu zaštite od komaraca možete koristiti i macerat lavande. Napunite teglu suhom lavandom, prelijte do vrha sojinim uljem. Ostavite 40 dana na polusjenovitom mjestu. Nakon 40 dana procijedite i koristite.

Zaštita prostora od komaraca

Postavite na prozore i pored ulaza tegle s biljkama koje komarci ne vole (mačja metvica, citronela, lavanda, peršin, bosiljak i menta). U prostoru u kojem boravite koristite aroma lampice ili mirisne štapiće s uljima citronele, limunske trave, lavande, čajevca, ružmarina ili cimeta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti