Preporodite se uz limunski detox

Piše: Redakcija

Godišnji odmor je idealna prilika za detoksikaciju organizma, jer su to rijetki trenuci kada sebi možete dozvoliti nizak pritisak, laganu slabost i manjak živaca. Preporodite se uz jedan od najpoznatijih limunskih detoksikacija. Limun dijeta je detoksikacijski program kojeg je još 40-ih godina prošlog stoljeća osmislio Stanley Burroughs, pod nazivom “The Master Cleanser”, a današnja verzija objavljena je 1976. godine. Dijeta se temelji na napitku od limuna s dodatkom javorovog sirupa i kajenskog papra, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, a sva druga hrana se izbjegava. Zbog minimalnog energetskog unosa neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma, zbog čega se program počeo primjenjivati kao dijeta za mršavljenje. Iako smanjenje tjelesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posljedica eliminacije tečnosti iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.


Osim napitka s limunom poželjno je navečer prije spavanja piti biljni laksativni čaj, a u slučaju zasićenosti jednoličnim okusom dozvoljava se popiti i čaj od metvice. U slučaju napada gladi autor savjetuje odmah popiti jedan napitak od limuna ili čašu vode koji će ukloniti osjećaj gladi. Kako bi olakšali proces detoksikacije neki ljudi prije početka programa prakticiraju vegetarijansku dijetu. Takva prehrana olakšava prijelaz na detox  i manje je stresna za tijelo. Za one koji redovno piju kafu, uz postupno smanjenje unosa kofeina, preporučuje se uzimanje pantotenske kiseline, kako bi se spriječio nastanak glavobolje prouzrokovane nedostatkom kofeina.

Nakon detox dijete važno je postepeno se vraćati raznolikoj prehrani.

  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1/10 kašika mljevene paprike
  • 3 dl vode

Ovaj napitak je vrlo ukusan, te ćete ga rado konzumirati i nakon detoxa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti