Vratite liniju: Evo kako smršati nakon porođaja

Piše: Redakcija

Zanima vas kako skinuti višak kilograma nakon porođaja? Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete kako smršati nakon što ste rodili.

Tokom trudnoće u vašem se tijelu događaju značajne promjene, a nažalost, između ostaloga, tu je i višak kilograma koji ostane. Samo rijetke mame nemaju problema s dobivenim kilogramima u trudnoći. Istraživanja su pokazala da svaka prosječna žena u trudnoći dobije 10-ak kilograma.

Iako skidanje kilograma dobivenih u trudnoći nije nemoguće, zahtijeva mnogo vremena i truda. Nekim ženama to ide lakše, nekima malo teže, ali rezultati su na kraju jednako uspješni.

1. Budite u pokretu

Krećite se što je to češće moguće. Ako vam nije do pretjerane fizičke aktivnosti, dovoljno je da jednom dnevno prošetate po pola sata. To će biti dovoljno da pokrete svoj organizam i tako održavate zdravlje. Između ostaloga, to će vam dobro doći i u skidanju neželjenih kilograma.

2. Dojite

Da, dobro ste pročitali. Dojenje vam pomaže da se riješite kalorija koje ste unijeli tokom dana, a navodno sagorijeva čak 600 do 800 kalorija za vrijeme samo jednog dojenja. To znači da možete mršati dok sjedite i usput dojite svoju bebu. Izvrsno, zar ne?

3. Dižite utege

To ste vjerovatno već i znali – nema mršanja bez redovne tjelovježbe. Međutim, upravo je dizanje utega idealno za skidanje neželjenih kilograma nakupljenih tokom trudnoće. Ono, naime, ubrzava vaš metabolizam i tako vašem tijelu omogućava da brže prerađuje hranu te izbacuje one tvari koje mu ne trebaju. Pripazite da ne pretjerate u dizanju utega, a preporučujemo vam da utege dižete samo uz nadzor fitness trenera ili neke druge osobe koja je ovlaštena za njihovo korištenje.

4. Pazite na unos kalorija i masnoće kroz hranu

Nakupljenih kilograma ne možete se riješiti ako pritom ne promijenite svoj način prehrane. Pokušajte smanjiti unos kalorija i masnoće, s tim da je vrlo važno da ih ne izbacite u potpunosti. Jedite češće, ali u manjim porcijama. Bilo bi preporučljivo da dnevno imate tri obilnija obroka te nekoliko manjih međuobroka.

5. Spavajte što više možete

Manjak sna samo će vam odmoći u vašoj namjeri da skinete višak kilograma. Znamo da ste mlada majka i da vam je vrlo teško dobiti kvalitetan san, međutim pokušajte se odmarati koliko je god to moguće. Iscrpljenost i pospanost usporavaju metabolizam, zbog čega ćete dodatno dobivati suvišne kilograme, a ne rješavati se postojećih.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti