Opadanje kose poslije porođaja: Da li je normalno i kako ga spriječiti?

Piše: Redakcija

Mnoge mame nakon porođaja primjećuju promjene. Između ostaloga, često im zna ispadati kosa. Ako ste i vi jedna od njih, ovo morate pročitati. Iako ste možda mislili da opadanje kose nakon porođaja nije normalno, morat ćemo vas razuvjeriti i reći vam da ipak je. Naime, opadanje kose izazvano je padom nivoa estrogena koji se događa nakon što rodite.

U trudnoći, drastično se povećava nivo estrogena i tako se proizvodi više folikula nego inače. Nakon što rodite, preko 30 posto folikula prestane se proizvoditi i normalno je da dolazi do određenog šoka za vašu kosu. Između ostaloga, tada se javlja i pojačano opadanje.

Slikovni rezultat za pregnant and hair

Opadanje kose možete očekivati dva do tri mjeseca nakon trudnoće, ovisno o tome kako rade vaši hormoni. Sam postupak opadanje neće trajati predugo, najviše šest sedmica.

Ovu pojavu zajedničku mnogim trudnicama nažalost ne možete spriječiti, ali nema ni potrebe. Opadanje kose samo po sebi nije drastično, ovisi samo o tome koliko vašoj vašoj novoj kosi treba da izraste.

Međutim, ako primijetite da opadanje traje predugo ili počnete sumnjati da je to opadanja zaista malo preagresivno, posjetite dermatologa koji će vam dati daljnje upute.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti