Žene trebaju više sna nego muškarci, evo i zašto

Piše: Redakcija

U istraživanju je dokazano kako su žene zbog nedostatka sna pretrpjele veće zdravstvene probleme, za razliku od muškaraca.

-Otkrili smo kako je loše spavanje kod žena povezano s većim osjećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. S druge strane, ti osjećaji nisu bili povezani s istim stepenom poremećaja sna kod muškaraca”, navode istraživači.

Jim Horn, vodeći britanski stručnjak za istraživanja ponašanja u snu i spavanju otkriva kako je jedna od glavnih funkcija sna omogućavanje mozgu da se oporavi.

-Tokom dubokog sna korteks, dio mozga koji je između ostalog odgovoran za pamćenje, odvaja se od osjetila i na taj način se oporavlja. Što više koristite mozak tokom dana potrebna vam je veća količina sna za oporavak- naglasio je Horn.

Dodao je i kako žene obično obavljaju više zadataka i zato više koriste mozak nego muškarci, što je također jedan od razloga povećane potrebe za snom i spavanjem.

To itekako objašnjava onu jutarnju: ”Još samo pet minuta…”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti