Koji znakovi upućuju na autizam kod djeteta?

Piše: Redakcija

Djeca kod kojih je razvijen autizam, najčešće imaju problema sa komunikacijom, ponašanjem i socijalnom interakcijom.

Prve godine djetetovog života su razdoblje fizičkog, kognitivnog i socijalnog razvoja. To je jedno od najljepših razdoblja za roditelje, međutim vrlo je važno promatrati ponašanje djeteta te uočiti simptome i znakove koji bi mogli ukazivati na probleme u razvoju, uključujući i razne poremećaje kao šta je autizam.

Autizam je neurobiološki poremećaj koji se javlja već u ranom djetinjstvu i to najčešće prije treće godine. Simptomi autizma kod pojedinaca se uvelike razlikuju, međutim kod svih oblika autizma uočeni su problemi u komunikaciji i interakciji s okolinom.

Jedno od 68 djece ima autizam, a poremećaj je češći kod dječaka nego kod djevojčica. Autizam se može podijeliti na primarni i sekundarni, ovisno o dobi u kojoj se razvija kod djeteta, a težina poremećaja također varira.

Broj djece s autizmom u stalnom je porastu, a iako su napravljena brojna istraživanja, i dalje se o ovom poremećaju zapravo jako malo zna. Autizam je prilična nepoznanica, a jedina pomoć su terapije koje mogu ublažiti, ali ne i otkloniti simptome povezane s autizmom. Svako je dijete s autizmom jedinstveno, a najvažniju ulogu u odgoju djeteta s autizmom imaju roditelji od kojih se, prije svega, očekuje mnogo strpljenja, govore podaci s Prevention.com.

Da bi liječenje autizma bilo što uspješnije, vrlo je važno na vrijeme prepoznati simptome kod djeteta kod kojeg se poremećaj razvija. To može napraviti veliku razliku u kvaliteti života djeteta i njegovih roditelja.

Djeca kod kojih je razvijen autizam, najčešće imaju problema sa komunikacijom, ponašanjem i socijalnom interakcijom. Ipak, simptomi se mogu znatno razlikovati između pojedinaca. Kod pojedine se djece simptomi mogu uočiti već u prvim mjesecima života, a kod drugih se mogu javiti i malo kasnije.

Neki od simptoma koji su zajednički svoj djeci s autizmom, su sljedeći:

Izbjegavanje kontakta očima prilikom razgovora

Jedan od najčešćih simptoma autizma je slab kontakt očima. Mala djeca najčešće vole gledati u oči svoje roditelje ili nepoznate osobe. Dijete s poremećajem autizma izbjegavati će kontakt očima ili će on biti jako kratak. Kod težih oblika autizma, dijete uopće ne ostvaruje kontakt očima s osobama oko sebe. Ipak, neka su djeca samo sramežljiva, pa ovaj simptom ne mora nužno biti razlog za paniku.

 

Ponavljajući pokreti i geste

Ponavljajući pokreti ili geste poput pljeskanja, trzanja prstima ili ljuljanja naprijed-natrag, su simptomi koji bi vas trebali zabrinuti, tvrde stručnjaci. Posebno je zabrinjavajuće ako vaše dijete ponavlja takve geste kada je uzbuđeno. To je znak za uzbunu pa ako ga primijetite, svakako što prije posjetite pedijatra.

 

Ponavljajuće fraze

Iako mala djeca vole ponavljati tuđe riječi, stručnjaci tvrde da djeca s autizmom ponavljaju isti izraz u posve istom tonu. To zvuči otprilike kao da stalno pjevaju isti refren neke pjesme. Ponavljajuće fraze ili neuobičajen ton ili ritam glasa su razlozi za zabrinutost.

 

Pojačana osjetljivost na dodir, zvuk, svjetlost

Dijete s autizmom može biti izrazito osjetljivo na razne podražaje iz okoline, a posebno na tuđi dodir. Također, djeca s autizmom ne vole glasne zvukove pa ih i zvuk usisivača ili miksera, može jako uplašiti. U takvim slučajevima ta djeca najčešće stavljaju ruke na uši kako bi se zaštitila od buke koja ih je zbunila i uplašila

 

Proučavaju igračke, umjesto da se igraju njima

Svako će dijete najprije proučiti igračku, a potom se igrati s njom. Ipak, djeca s razvijenim poremećajem autizma će svoje proučavanje nastaviti. Njih uvijek zanimaju dijelovi objekta, a ne cjelina. Autistična su djeca fascinirana detaljima, ali ne razumiju predmet u cjelini.

 

Izbjegavaju igru s drugom djecom i povlače se u svoj svijet

Ako je vaše dijete sklono samoći, ne mora značiti da je autistično. Neka su djeca samo sramežljiva ili ipak introvertirana. No pretjerana sklonost samoći ili ipak povlačenje u neki svoj svijet može biti jedan od simptoma autizma. Djeca s autizmom ne znaju kako se približiti ostaloj djeci ili jednostavno nisu zainteresirana. Ako mu se drugo dijete pokušava približiti, dijete s autizmom ne zna kako reagirati. Takvo ponašanje može se uočiti i kod zdrave djece u ranim godinama, ali ako se nastavi i u kasnijoj dobi, to je znak upozorenja.

 

Opsesivni interesi

Kod starije djece s poremećajem autizma, često se može uočiti fokusiranost na samo jednu temu. Primjerice, dijete će biti zainteresirano samo za vremensku prognozu i samo će o tome razgovarati.

 

Dijete se ne odaziva na svoje ime

Do prve godine života, većina djece već zna kako se zove te će reagirati kada ih neko nazove po imenu. Ako dijete uopće ne reagira na svoje ime, to može ukazivati na autizam. Autistična djeca izgledaju kao da ne čuju svoje roditelje ili druge ljude ili imaju problema s jednostavnim pitanjima i uputama.

 

Stereotipno ponašanje

Dijete s autizmom  često će “zaglaviti” na određenim navikama, interesima ili ponašanjima. Naprimjer, uvijek će držati jednu te istu igračku, odbijajući je pustiti čak i kada se poželi igrati s nečim drugim. Ili će puno vremena posvetiti jednoj liniji ili ipak uređenju predmeta u određenom redoslijedu.

 

Dijete ne razgovara i nedostaju mu društvene vještine

Djeca s autizmom u određenom će trenutku svog života prestati govoriti, iako su ranije to činili. Također, takva djeca izbjegavaju razne društvene situacije ili igru s drugom djecom.

 

Dijete ne pokazuje geste ili ne reagira na pokazivanje

Djeca do prve godine svog života najčešće već počinju reagirati na stvari iz svoje okoline. Ako vam dijete ne ukazuje na psa, macu ili slične objekte koji se nalaze oko njega, to bi mogao biti znak upozorenja. Isto vrijedi i za situacije u kojima vi djetetu nešto pokazujete, a ono ne reagira.


Ovo su samo neki od znakova autizma, no svako je dijete jedinstveno. Primjetite li da se vaše dijete čudno ponaša već u ranoj dobi, svakako se posavjetujte s liječnikom. Uzroci autizma zasad su nepoznati, a pretpostavlja se da genetika i okolina igraju veliku ulogu u nastanku ovog poremećaja.

Iako lijek za autizam ne postoji, vrlo je važno prepoznati simptome na vrijeme te pronaći odgovarajuću terapiju koja će djetetu pomoći da se uklopi u ovaj svijet. Nemojte nipošto kriviti sebe ili podcjenjivati svoje dijete. Autistična su djeca posebna, te u velikoj većini slučajeva i iznadprosječno inteligentna. Vaš zadatak kao roditelja je da budete strpljivi i puni ljubavi prema svom djetetu koje će vam prije ili kasnije pokazati put do svog srca, na svoj jedinstven način.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti