Pitali smo doktora za vas: Pojavili su mi se novi benovi i madeži

Piše: Redakcija

Poštovani,

Imam 27 godina. Do sada nikada nisam imala problema s kožom. Ne odlazim u solarijum, te se tokom izlaganja suncu namažem kremom sa zaštitnim faktorom. Međutim, u posljednjih mjesec, počeli su mi se javljati benovi i mladeži na mjestima gdje ih nikada nije bilo. Mislila sam da je neka reakcija, ali nije, to su pravi benovi i madeži. Šta da radim, je li to normalno ili se nešto dešava?

Ajla, Sarajevo

Poštovana Ajla,

nemojte paničiti jer osoba tokom života, pogotovo ako je blijede puti i do 40 godina starosti, uvijek može dobiti nove madeže. Prema stručnim istraživanjima, svaki odrastao čovjek ih ima tridesetak, od čega prosječno sedam na licu. Ono po čemu se madeži ipak razlikuju od melanoma, jeste što kod melanoma dolazi do poremećaja DNK i do nekontrolisanog širenja. Ukoliko su novonastali madeži  formirani tako da na njima ne uočavate nikakve promjene, ukoliko se ne šire niti primjećujete da je tkivo oko njih upaljeno, nemate razloga za strah.

Takvi madeži su apsolutno bezbjedni i normalni.  Ukoliko na njima primjetite nekontrolisane promjene u vidu rasta, širenja, pojave crvenila ili upale, obratite se doktoru koji će sprovedeći analize ustanoviti o čemu je riječ. Melanomi koji se otkriju na vrijeme, izliječivi su kao takvi, bezopasni po zdravlje i život. Madeži nisu statična promjena već vrlo dinamična na koži i nije moguće potpuno spriječiti njihov nastanak. Nastaju zbog naših genetskih predispozicija, ali i vanjskih djelovanja. Dakle, godišnje povećan broj madeža je normalna pojava.

Denisa Vrban, doktorica estetske medicine

Pročitajte još