Zašto trebate redovno jesti šljive

Piše: Redakcija

Slatki, sočni okus šljiva je samo jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu prehranu. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, pune su vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, vlakana i kalija.

Blagodati koje šljive imaju na vaš organizam:

Štite vaše srce

Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.

Pomažu pri probavi

Suhe šljive su kao stvorene da pomažu crijevima raditi svoj posao. Zalihu suhih šljiva možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i spremite u zatvorenu posudu u frižider.

Smanjuju nivo šećera u krvi

Šljive imaju nizak glihemijski indeks, što znači da vam mogu pomoći kontrolirati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od tip 2 dijabetesa.

Pomažu kostima

100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva) povećava gustoću kostiju u kičmi i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći neutralizirati ćelije štetnih slobodnih radikala koji negativno utječu na pamćenje.

Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći smanjiti rizik od bolesti oka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti