Zdravlje

Bamija: Čudotvorna i skoro zaboravljena

Bamija je jedna od najzdravijih namirnica koja se vijekovima koristi u ljekovite svrhe.

Iako nije toliko zastupljena i popularna u široj javnosti, nema sumnje da je pravo vrijeme da se podsjetite na sve blagodeti ove zaboravljene biljke.

Možete je koristiti kao masku za lice, u borbi protiv dijabetesa, astme, poboljšanje imuniteta. Bamija je u Norveškoj postala izuzetno popularna kao hrana koja može na čudesan način da poboljša zdravlje.

Vremenom se vijest o ovoj biljci proširila po svijetu kao i sjeme i danas se nalazi na svim dijelovima planete.

Izuzetno je popularna u kineskoj i karipskoj kuhinji, a može se dodavati u supe i čorbe, kao predjelo ali i kao ukiseljena.

Zdravija koža

Bamija je puna vitamina C i pomaže koži da ostane zdrava i elastična. Ovaj vitamin se rastvara u našim tkivima i pomaže koži da zadrži kolagen, kao i da se brzo oporavlja poslije povrede.

Poboljšava imunitet

Pored vitamina C, bamija sadrži i magnezijum, kalcijum i gvožđe, koji pomažu da se organizam izbori s virusima i prehladama. Visok stepen vitamina C u bamiji bori se s prehladama i podiže imunitet cijelog organizma.

Štiti bubrege

Medicinski žurnali su jedno vrijeme konstantno forsirali bamiju kao povrće koje štiti bubrege. U studiji koju su sproveli navodi se da oni koji jedu bamiju svaki dan obnavljaju svoje bubrege bolje nego da se svaki dan pridržavaju djetalne hrane.

Jača kosti

Kao što već znate, vitamin K pomaže da se kalcijum apsorbuje, a samim tim se kosti dodatno jačaju. Bamija je puna vitamina K, pa je odlična u borbi protiv osteoporoze.

Eliminiše holesterol

Bamija je odlična kao prilog uz meso, jer pobija loš holesterol koji se nalazi u sočnom odresku. Ona pomaže da se krv pročisti i da se eliminišu masnoće iz organizma, piše Nezavisne.