Mrkva nije samo ukusan dodatak jelima, nego i veoma ljekovito povrće. Pored toga što je zdrava, mrkva je ukusan dodatak jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Mrkva pospješuje zdravlje kože, očiju, probave i kostiju.
Ako se još uvijek dvoumite trebate li u obrok uvrstiti mrkvu, evo nekoliko i više nego dobrih razloga za to.

– Mrkva je prvenstveno bogata beta karotenom, veoma moćnim antioksidansom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, a koji je zaslužan za zdravlje i ljepotu kože.

– Kad je u pitanju dobra probava, mrkva ima veliki utjecaj. Pospješuje proizvodnju pljuvačke, a redovnom konzumacijom mrkve možete spriječiti pojavu gastritisa.

– Mrkva je bogata alkalnim elementima koji služe postizanju ravnoteže kiselina u organizmu.

– Kalij je također jedan od minerala kojima je mrkva veoma bogata, a kalij pomaže održati dobru ravnotežu natrija u organizmu.

– Konzumacija mrkve neutralizira bakterije u usnoj šupljini i tako sprječava kvarenje zubi.

– Kod posjekotina i ogrebotina, kao prva pomoć vam mogu poslužiti oblozi od naribane mrkve.

– Mrkva sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji služi održavanju zdravlja debelog crijeva i sprječava nastanak raka.

– Ovo sjajno povrće regulira šećer u krvi jer sadrži karotenoide pa se preporučuje dijabetičarima.

– Zbog upijajućih vlakana kojima je bogata, mrkva povećava dobar holesterol, a snižava loš. Također, preventivno djeluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

– Mrkva pospješuje zdravlje očiju, kože, kose i noktiju te pomaže u detoksikaciji organizma i obnavljanju ćelija.