Noćna ste ptica i ostajete budni do dva ujutro, možda ste u velikoj opasnosti

Piše: Redakcija

Još jedno istraživanje upozorava zbog čega pod hitno trebate prestati biti noćna ptica te gledati televiziju do dva ujutro. Svaki biološki proces, od spavanja do jela, kontroliše cirkadijski ritam, odnosno unutrašnji sat. Taj ritam reguliše okruženje oko nas tako da kada je sunčano, naše tijelo želi biti budno, kada je mrak, ritam nam govori da je vrijeme za krevet, piše Večernji.hr.

Nepravilan cirkadijski ritam zbunjuje tijelo pa osobe koje ga ne slijede često pate od problema s težinom ili dijabetesa. Istraživanje koje je provedeno na Univerzietetu u Glasgowu pokazalo je da unutrašnji sat može utjecati i na promjene raspoloženja.

Istraživanje je provedeno nad više od 90 hiljada osoba u dobi od 37 do 73 godine te je otkriveno da su osobe koje su bile aktivnije noću nego tokom dana, imaju poremećeni cirkadijski ritam. Takve osobe imaju od 6 do 10 posto veće šanse za poremećaje promjene raspoloženja, poput depresije ili bipolarnog poremećaja.

Važno je napomenuti da istraživači ističu da ostajanje budim tokom noći ne uzrokuje depresiju nego je povezno s njom.

Istraživanje govori koliko je važan naš biološki sat pogotovo za poremećaje raspoloženja i tome bi trebali dati veću pažnju, rekao je psihijatar Daniel Smith, jedan od autora istraživanja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti