Trudnice vole čokoladu, evo i zašto…

Piše: Redakcija

Neobične potrebe trudnica su sve više izražene među savremenim ženama, u odnosu na vrijeme od prije 50 godina. U jednom istraživanju navodi se da su želje trudnih žena porasle za 30 posto u odnosu na period od prije pola stoljeća, piše “Bebe i mame”.

Kada je riječ o hrani, trudnice najčešće imaju potrebu za čokoladom, a slijede sladoled, slatkiši, začinjena hrana, turšija, tropsko voće, kari, krofne, puter od kikirikija, krompir i lješnici.

Buduće mame izjavile su da ih privlače čudne kombinacije hrane. Najčešće su to turšija i puter od kikirikija. Druge kombinacije su tunjevina sa bananom i pržena jaja sa sosom od mente.

 

Žene su izjavile da im se posebne želje javljaju popodne (40 posto) ili uvečer (38 posto), a samo osam posto ima želju nešto prezalogajiti iza ponoći.

Stručnjaci smatraju da je najvjerovatniji razlog potrebe za raznim vrstama hrane u trudnoći taj što danas trudnice imaju veći izbor. Oni su zaključili da je želja za nečim što nije hrana zapravo povezana s hranom. Želje za nečim pokažuju manjak toga u organizmu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti