Imaju zasluženo i svoj muzej: Jagode čine čuda za vaše oči

Piše: Redakcija

Ako postoji voće neodoljivog izgleda, ugodnog mirisa i zanosnog okusa, koje je ujedno i nadasve zdravo, pa čak i ljekovito, onda je to nesumnjivo jagoda.

Jagode pripadaju porodici Rosaceae (ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista.

Vjerovali ili ne, među brojnim vrstama jagoda postoje čak i žute, koje se smatraju posebnim specijalitetom i čiji se plodovi ubiru sve do jeseni.

Ljekovita svojstva jagode

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Osim ploda, za liječenje se mogu koristiti korijen i lišće jagode. Čaj od lišća jagode vijekovima se koristi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripa i prehlade te u liječenju kostobolje.

Jagode je najbolje jesti svježe, natašte ili između obroka. Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Super su za zdravlje očiju

Već nekoliko porcija voća poput jagoda može smanjiti rizik od makularne degeneracije, stanja koje rezultira gubitkom vida.

Imaju antiageing efekat

Vitamin C koji se nalazi u jagodama potreban je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost. Sadrže i elagičnu kiselinu, koja sprečava uništavanje kolagena i upale u ćelijama kože, dva najveća neprijatelja mladog lica koji stvaraju bore.

Poboljšavaju kratkoročno pamćenje

Već spomenuti antocijanin odgovoran je i za poboljšavanje kratkoročnog pamćenja.

Istraživanja su pokazala da se kratkoročno pamćenje može poboljšati za čak 100 odsto u osam sedmica konzumirajući jagode svaki dan.

Jagode mogu pomoći:

kod oporavka nakon bolesti

za jačanje imuniteta

kod bolesti žuči i jetre

kao prevencija želučanih bolesti

kod artritisa i reume

u liječenju anemije

kod bubrežnih kamenaca

kod povećanog holesterola i krvnog pritiska

Zanimljivosti:

1. Jagode su jedino voće koje sjeme ima sa spoljašnje strane. U prosjeku, svaka jagoda na sebi ima oko 200 sjemenki.

2. Jagode nisu bobičasto voće, poput borovnice ili grožđa. Sjeme bobičastog voća se nalazi u unutrašnjosti ploda. Inače, botaničari smatraju da je svako sjeme na jagodi posebna voćka.

3. Jagode pripadaju porodici ruža. Slobodno pomirišite žbun jagoda, miriše jednako lijepo kao i sam plod.

4. Jagoda je višegodišnja biljka. Možda neće roditi prve godine, ali će biljka davati plod pet godina.

5. U Belgiji se nalazi muzej posvećen jagodama. U prodavnici koja se nalazi u sklopu Le Musée de la Fraise (Muzej jagoda) možete kupiti sve posvećeno ovom voću, od džema od jagoda do piva s ukusom ovog voća.

6. U antičkom Rimu su smatrali da jagoda ima ljekovita dejstva. Koristili su jagode da liječe brojna oboljenja, od depresije preko nesvjestice, kamena u bubregu, lošeg zadaha i upale grla.

Pročitajte još