Tamara Jovović Sadiković: Promjene u pigmentaciji kože

Piše: Redakcija

Većina se nekada susrela s nekim promjenama na koži za koju nije imala rješenje. Uzroci su razni; prirodna pigmentacija, izloženost suncu i vještačkim UV zrakama. Prije nego se odlučite na terapiju ili tretmane, savjetuju se konsultacije i pregledi kod stručnog lica koje će preporučiti adekvatnu terapiju i njegu.

Pigmentacija kože podrazumijeva boju kože koja može biti od od izrazito svijetle, pa do tamno smeđe. Pigmentacija zavisi od fototipa kože, ali i izloženosti suncu. Za boju kože odgovoran je protein melanin kojeg stvaraju ćelije melanociti koje se nalaze u epidermisu. Melanociti kod osoba tamnije puti produciraju više melanina nego što je to slučaj kod osoba svjetlije puti. U slučajevima neke bolesti ili povrede, koža može postati tamnija  (hiperpigmentacija) ili svjetlija (hipopigmentacija).

HIPERPIGMENTACIJA

Hiperpigmentacije se najčešće vide na licu u tamno smeđim ravnim flekama, simetrične distribucije na obrazima, čelu i iznad usana oštro ograničene od ostatka lica.

– Neka stanja kao što su trudnoća ili Adisonova bolest (smanjena funkcija nadbubrežne žlijezde), ali i neki lijekovi (antibiotici, antiaritmici i antimalarici) mogu utjecati na povećanu produkciju melanina, te posljedičnu pojavu hiperpigmentacije. Važno je naglasiti da hiperpigmentacije, ali i hipopigmentacije mogu nastati kao posljedica nekih ranijih inflamacija (upala) kože. Ipak, najčešći razlog nastanka tamnije puti, ili dodatnog tamnjenja već od ranije nastalih hiperpigmentacija je izloženost sunčevom zračenju – kaže za „Azru“ Mr.sci.med.dr Tamara Jovović Sadiković, specijalista dermatovenerolog.

MELASMA

Melasma (Chloasma) predstavlja pojavu tamnije pigmentiranih fleka najčešće na licu. Melasma se u većini slučajeva javlja kod trudnica i to je takozvana „Maska trudnoće“.

– Oralna kontraceptivna sredstva također mogu dovesti do Chloasme. Ipak, treba napomenuti da ni muškarci nisu pošteđeni. Ukoliko imate melasmu pokušajte da limitirate izloženost UV zracima, koristeći UV zaštitne kreme s minimalnim zaštitinim faktorom SPF 30 – kaže Tamara.

EPHELIDES (PJEGE)

Pjegice ili Ephelides su svijetlo smeđe sitne okrugle mrlje koje se pojavljuju najčešće na licu, a koje su dosta izraženije u ljetnim mjesecima.

– Obično su veličine do jedan centimetar i moramo priznati da u većini slučajeva i nisu estetski nedostatak, već osobama koje ih imaju, daju licu posebnu simpatičnost. Ipak, pjegice mogu kofluirati u veće mrlje koje onda zahtjevaju adekvatan dermatološki tretman – kaže Tamara.

LENTIGO SOLARIS (STARAČKE PJEGE)

Solarni lentigo predstavljaju smeđkaste mrlje različite veličine koje nastaju kao posljedica oštećenja kože sunčevim zračenjem. Pojavljuje se na svim eksponiranim dijelovima kože; lice, ruke, ramena. Najčešće ih viđamo kod osoba s preko 40 godina starosti, te se nazivaju i staračke ili senilne pjege.

– Veoma je važno ove promjene ne tretirati kao bezazlene hiperpigmentacije, jer osobe koje nisu stručne mogu neke oblike melanoma zamijeniti sa senilnim pjegama, te ih neadekvatno tretirati, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenta. Najbolja prevencija ovakve greške je dermatoskopski pregled kod dermatologa – kaže Tamara.

POSTINFLAMATORNE (POSTUPALNE) HIPERPIGMENTACIJE

Nastaju kao posljedica upalnih stanja kože, najčešće akni, ali je mogu izazvati povrede kože i različiti kozmetički tretmani (pilinzi, laserski tretmani, dermoabrazija).

– S obzirom na to da je zimi pojava novih hiperpigmentacija minimalna (ako zanemarimo osobe koje i zimi koriste vještačke izvore UV svjetlosti), ovo je najbolje vrijeme za dermatološke tretmane za uklanjanje već postojećih mrlja na koži. To su većinom metode koje vrše ablaciju površnog sloja kože, a koje se ne smiju provoditi u ljetnim mjesecima – kaže Tamara, te dodaje kako je terapija hiperpigmentacije dugotrajan proces.

– Obično zahtijeva kombinaciju više tretmana. Prvo je potrebno započeti s adekvatnom dermatološkom terapijom, a potom krenuti sa kozmetološkom njegom kože. Najbolja rješenja, u zavisnosti od vrste hiperpigmentacija su adekvatni pilinzi kože, lasersko uklanjanje pigmentacija – kaže Tamara.

Nakon što hiperpigmentacije budu u potpunosti ili djelimično uklonjene, Tamara savjetuje da je važno koristiti adekvatne dnevne i noćne kreme za njegu kože sklonu mrljama, a tokom dana koristiti i šminku, odnosno puder sa zaštitnim faktorom. Osim kože, veoma je važno zaštititi oči i usne.

HIPOPIGMENTACIJE

Hipopigmentacije su svijetle fleke na koži, nastale kao posljedica smanjene proizvodnje melanina. Razlozi za to mogu biti posljedica upale, povreda, opekotina kože ili neko oboljenje.

– Ponekad neadekvatni kozmetički tretmani mogu izazvati povrede kože na koje tijelo reagira pojavom hipopigmentacija – kaže Tamara.

Hronična oboljenja koja kao posljedicu imaju pojavu depigmentacija kože su:

– Albinizam: Očituje se u djelmičnoj ili potpunoj depigmentaciji kože, kose i šarenice oka.

– Vitiligo: Bijele fleke (depigmentacija) na koži s pojavom širenja i konfluiranja u veće depigmentirane aree. Uzrok još nije dovoljno istražen, iako se povezuje sa autoimunom etiologijom, te nekim drugim bolestima, najčešće s upalom štitne žlijezde

– Tinea versicolor je gljivično oboljenje koje se najčešće javlja kod osoba mlađe životne dobi. Karakteriziraju ga hipopigmentacije na leđima, ramenima i dekolteu.

– Tinea alba: Karakteristično za djecu sa atopijskim dermatitisom, a manifestira se slabije pigmentiranim lezijama najčešće na licu, vratu, trupu i rukama. Mogu trajati mjesecima, ali obično dolazi do spontane repigmentacije kože.

– Osobe s vitiligom ili albinizmom usljed nedostatka melanina nemaju mogućnost odbrane kože od UV zraka, te neadekvatnim izlaganjem može doći do pojave oštećenja kože ili nekog oblika raka kože, te se lezije bez pigmenta moraju mazati kremama najvišeg SPF faktora. Izuzetno je važno da prije tretiranja svake promjene na koži konsultirate dermatologa koji će izvršiti adekvatan pregled, te preporučiti adekvatnu terapiju i njegu – kaže Tamara.

 

Pročitajte još