Kako sniziti krvni pritisak

Piše: Redakcija

Najčešći problem s kojim se većina ljudi susreće je visok krvni pritisak ili hipertenzija. Kad imate problema s povišenim krvnim pritiskom, obično ne znate šta je najbolje rješenje. Doktori vam izdaju recepte mnoštvo lijekova, a nerijetko se odlučujete i za prirodnu medicinu. Pacijenti s visokim krvnim pritiskom moraju koristiti opasne beta-blokere, lijekove i diuretike. Visok pritisak uključuje: normalan (manje od 120/80), prehipertenzija (120–139/80–89), prva faza visokog krvnog pritiska (140–159/90–99) i druga faza visokog krvnog pritiska (160 i više/100 i više).

SIMPTOMI KRVNOG PRITISKA

Znakovi koji ukazuju na visok krvni pritisak su prije svega glavobolja, bol u grudima, krvarenje iz nosa, problemi s vidom, iznenadni umor, zujanje u ušima, zbunjenost i neregularni otkucaji srca. Zbog ovog problema zabilježeno je više od 360.000 smrtnih slučaja godišnje. Za razliku od visokog, nizak krvni pritisak zavisi od protoka krvi do srčanih mišića i mozga koji se mjenjaju tokom godina. Kada pritisak opadne iznenada, mozak je lišen adekvatne količine krvi, što može da dovede do nesvjestice i vrtoglavice. Procjenjuje se da deset do dvadeset posto ljudi preko 65 godina ima ovaj problem. Nizak pritisak bez simptoma nije opasan po život, osim ako se ne primjeti: dehidracija, neobična žeđ, vrtoglavica, nesvjestica, hladnoća, blijed ten, umor, padanje u nesvjest, mučnina, depresija, nedostatak koncentracije i zamućen vid.

Postoji hrana koja utječe na visok krvni pritisak i treba je izbjegavati, a to je hrana s visokom količinom soli, alkohol, kofein (previše kofeina povećava pritisak i zato ga smanjite), šećer i omega 6-masti.

PRAVILNA ISHRANA

Ako se borite s visokim krvnim pritiskom birajte hranu bogatu vlaknima, čajeve (bijeli čaj nekoliko puta dnevno, jer poboljšava arterije, smanjuje krvni pritisak i štiti tijelo od moždanog udara), hranu bogatu omegom-3 (losos, lanene sjemenke i govedina, kako biste smanjili upalu), hranu bogatu kalijumom (kao što su banane, avokado, kokos i lubenica, jer smanjuje sve negativne efekte i smanjuje krvni pritisak).

Također se kod ovog problema preporučuje crna čokolada (zdrava crna čokolada koja sadrži manje od 200 miligrama kakao fenola), mediteranska hrana, kao i jabukovo sirće. Dodaci ishrane mogu da budu: riblje ulje, bijeli luk, magnezijum, koenzim Q10 (ovaj antioksidant je najbolji oslonac za zdravlje srca, smanjuje holesterol i visok krvni pritisak; dovoljna je doza od 200-300 miligrama dnevno) i kokos (kako biste smanjili krvni pritisak i poboljšali protok krvi u mozak i srce).

SAVJET PLUS

Mješavina pet prirodnih sastojaka snižava krvni pritisak i štiti imunitet. Mješavina meda i kurkume poznata je i kao zlatna mješavina. Kurkuma i med imaju snažna djelovanja protivupalna i antikancerogena svojstva. Pomažu uništavanju mnogih vrsta bakterija, koje su uzročnici bolesti, te povećavaju prirodnu otpornost organizma.

Sastojci:

1 čajna kašika naribane limunove kore

1 čajna kašika kurkume

100 g meda

2 čajne kašike jabukovog sirćeta

prstohvat crnog bibera

Priprema:

U zdjeli pomiješajte kurkumu, jabukovo sirće i crni biber. Dodajte ribanu limunovu koru i med. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu. Smjesu stavite u staklenu čašu i čuvajte u frižideru.

Doziranje:

Dnevna doza je jedna supena kašika zlatne mješavine. Kako biste postigli najbolji rezultat, smjesu konzumirajte u jutarnjim satima. Stavite u usta i pustite neka se otopi, a zatim progutajte. Potrebno je sačekati nekoliko minuta prije nego budete konzumirali bilo kakvu tečnost.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti