Zdravlje

4 razloga zašto trebate konzumirati zobene pahuljice

Zobene pahuljice su doista jedna od najjeftinijih namirnica u supermarketu, a imaju jednako dobar razlog biti super hrana kao i skupe goji bobice ili chia sjemenke. Pune su vitaminima i mineralima poput B1, B6, željeza, magnezija, biotina, silicijevog dioksida i puno topivih i netopivih vlakana.

1. Zobena kaša regulira razinu šećera u krvi
Topljiva vlakna u kombinaciji s visokim sadržajem magnezija reguliraju razinu šećera u krvi. Zobena kaša ima ovu kombinaciju. Ako pate od česte žudnje za hranom, trebali biste jesti zobene pahuljice svaki dan (po mogućnosti u jutro). Na vrhu, beta glukan koji se nalazi u zobi usporava degradaciju ugljikohidrata u tankom crijevu i transport glukoze u krv i organe. Stoga se razina šećera u krvi polako diže nakon jela te nema naknadne potrebe za dodatnom hranom, odnosno grozne žudnje za ‘nečime’.

2. Zobena kaša djeluje kao maska za stezanje kože
Čak i ako volite sheet maske, ponekad je pasta napravljena od prirodnih sastojaka najbolji izbor. Sameljite dio zobenih pahuljica te ih dodajte u napravljenu zobenu kašu te još dodajte jednu kašiku meda. Ova maska za lice daje koži sve beneficije toniranja koje mu treba na umorne dane. Dovoljno je držati je na licu 20 minuta za potpuni učinak.
Za zobene pahuljice, kuhajte 50 grama zobenog brašna u 1 litri vode i kuhajte oko 20 minuta. Dodajte smrvljene pahuljice i pustite da se ohladi dok smjesa ne postane mlaka.

3. Zobena kaša pomaže kod probavnih smetnji
Bez obzira bila riječ o zatvoru ili proljevu, zob će djelovati na vašu probavu. Konkretno, netopljiva vlakna djelotvorna su protiv konstipacije, a njihov je udio posebno visok u zobi. Najbolje je jesti 3 kašike zobenih mekinja svaki dan tokom dvije sedmice. Možete ih pomiješati u kolače, ispeći ih u kruhu, posuti ih preko salate, upotrijebiti ih kao juhu ili ih pomiješati s jogurtom.
Ako imate proljev, s druge strane, zobena kaša radi čuda, jer smiruje osjetljivu intestinalnu mukozu. Kuhajte 5 žlica zobene pahuljice s 500 ml vode.

4. Zobena kaša detoksificira tijelo
Ponovo i ponovo, tijelo proizvodi otpadne tvari metabolizma i otrove koji se nakupljaju u tijelu putem hrane i okoliša. Vlakna u zobi pomažu vašem tijelu da se opet riješi ovog “smeća”. Muesli (kućno napravljeni) ili zobena kaša također su među tajnim detox jelima.