Pitali smo doktora za vas: Da li da sama sebi povećam terapiju?

Piše: Redakcija

Poštovani,

pored redovne terapije koje uzimam za aritmiju, često mi se u posljednje vrijeme u noćnim satima desi da mi srce brže radi i lupa. Nedavno sam bila kod doktora koji mi je propisao odgovarajuću terapiju, beta blokator, Corvitol od 50 mg, ujutro i navečer da pijem po pola tablete. Da li bih trebala pojačati uzimanje večernje terapije?

Mubina, Sarajevo

Odgovara: Dr. Enes Odobašić, internist i specijalist urgentne medicine

Poštovana,

Osnovno je odrediti o kojoj vrsti aritmije je riječ (kardiološki pregled uz EKG srčanog ritma i 24-satni Holter monitoring srčanog ritma), te uzrok koji bi mogao dovesti do aritmije. Najčešći uzroci su  poremećaj funkcije štitne žlijezde, anemijski sindrom, ali svakako i neko srčano oboljenje. Da biste, kako kažete, povisili dozu, ponavljam, važno je znati koji je to tip aritmije, te ako je riječ o tzv. sinusnoj tahikardiji ili povremenim napadima pretkomorne extrasistolije, ponovo treba utvrditi uzrok aritmije, mada, ako je riječ o tim poremećajima, mislim da dozu Corvitola/metoprolola/ možete povećati sa 2×1/2 na 2×1 tbl (maksimalna doza je do 300 mg), uz uslov da je prije podizanja doze normalni srčani ritam iznad 60/min. U protivnom, poželjna je konsultacija ordinariusa za bilo koje promjene doze beta blokatora.

Pitanja iz domena zdravlja možete nam slati putem emaila: [email protected] ili na adresu Tešanjska 24a, 71000 Sarajevo, a mi ćemo za vas pronaći odgovore!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti