Jogurt dijeta: Oprezno s njom

Piše: Redakcija

Ovo nije dijeta u pravom smislu riječi, iza koje stoje autor i strogo određeni plan prehrane, već se radi o internetskom fenomenu i postoji puno različitih verzija, pišu Nezavisne.

Jogurt dijeta je detaljnije opisana u knjizi Ane Luque, istog naziva. Ne postoji službena stranica Jogurt dijete niti neki kredibilan izvor informacija o njoj.

Osnovni principi

Djelovanje jogurt dijete se zasniva, navodno, na svojstvu probiotičkih jogurta da stimuliraju rast zdrave crijevne flore, a koja kao posljedicu ima brže probavljanje hrane, eliminaciju toksina pa tako i mršavljenje.

Kada se hrana temeljito probavi, ujedno se unapređuje zdravlje crijeva i opće zdravlje organizma.

Crijevna flora je sastavljena od različitih bakterija koje žive u čovjekovom probavnom traktu koje imaju i funkciju zaštite organizma od infekcija.

U čovjekovom organizmu prisutno je od 400 do 500 različitih vrsta bakterija i većina na organizam utječe pozitivno.

Ostale su potencijalno škodljive, posebno kada crijevna flora nije uravnotežena. Do neuravnoteženosti može doći zbog stresa, lošeg zdravlja, konzumacije antibiotika i loše hrane. Preporučuje se popiti čak do 2 l jogurta svaki dan.

Uz jogurt se može jesti svježe voće, a trebaju se izbjegavati zašećereni jogurti.

Prema verziji Ane Luque, jogurt se ne pije sam već se uz njega preporučuje konzumacija hrana s dozvoljene liste.

Jedna od internetskih verzija Jogurt dijete izgleda ovako:

Prvi dan

Doručak

Ujutro pojedite voćni ili obični nemasni jogurt s pahuljicama po vlastitoj želji.

Ručak

Na maslinovom ulju prodinstajte povrće i na kraju pomiješajte s rižom. Osim soli i bibera u povrće nemojte dodavati nikakve začine. Za desert pojedite voćni jogurt.

Večera

Prije spavanja zasitiće vas salata sa šunkom i mrkvom. Dakle, nasjeckajte jednu mrkvu, jabuku i 50 g šunke pa sve propržite na maslinovom ulju. Sve zajedno pomiješajte s nemasnim jogurtom.

Drugi dan

Doručak

Za salatu od krastavaca potrebni su vam jogurt i krastavac koji ćete isjeckati na kockice te na kraju sve zajedno pomiješati.

Ručak

Posolite i popaprite malo piletine isjeckane na kockice i ispecite na maslinovom ulju. Dodajte isjeckane šampinjone, jedan paradajz i papriku. Kada povrće omekša dodajte jogurt.

Večera

Dvije čaše jogurta pomiješajte s nekoliko bobica miješanog šumskog voća.

Treći dan

Doručak

S jogurtom pomiješajte sir, nasjeckanu jabuku, malo cimeta i na kraju malo posolite i pobiberite.

Ručak

Ispecite 150 grama filea od oslića, a kao prilog napravite salatu od jogurta, nasjeckanog krastavca i malo senfa.

Večera

Skuhajte sto grama tjestenine, dodajte jednu nasjeckanu papriku i kuhano jaje. Sve zajedno pomiješajte s jogurtom.

Uticaj na zdravlje

Probiotički jogurti su sigurno korisni za zdravlje, ali za sada ne postoje čvrsti naučni dokazi koji povezuju Jogurt dijetu sa mršavljenjem niti sa prethodno iznesenim teorijama o Jugurt dijeti.

Kratkotrajna primjena ove dijete (1-2 dana) sigurno neće štetiti zdravim ljudima, ali se ne preporučuje dugotrajno praktikovanje. Mršavljenje se najvjerojatnije postiže kalorijskom restrikcijom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti