Čokolada: Eliksir mladosti i dobrog raspoloženja

Piše: Redakcija

Ako volite čokoladu i sve vezano za nju, vaši kolači i deserti mogli bi od sada dobiti posebnu važnost, piše Alternativa za Vas.

Crna čokolada, kao jedan od osnovnih i neizostavnih sastojaka svakog kolača, ima nevjerojatne učinke na ljudski organizam.

Obilje vitamina, minerala, moćnih antioksidansa te drugih čudesnih sastojaka holistički i dubinski djeluju na naš organizam.

Usto, najnovija istraživanja pokazuju kako crna čokolada podmlađuje stanice, produžujući njihov život i dajući im drugu mladost.

Astečka hrana bogova

Čaroban okus ove delicije prepoznat je još u davna vremena. Prije nego što je čokolada stigla u Europu, još je kod drevnih Asteka imala status božanske hrane.

Najranije potvrde konzumiranja čokolade datiraju još iz 14. stoljeća prije nove ere.

Iako se konzumirala kao gorka, fermentirana tekućina, bila je iznimno cijenjena namirnica, pogotovo kod vladajućih i ratničkih elita starih Asteka.

Također, bila je bitno platežno sredstvo ove drevne kulture.

Kasnije su je španski kolonizatori proširili na područje Europe, a svoj iznimni zamah dobila je industrijskom revolucijom.

Danas svoj poseban status potvrđuje svaki dan, u raznovrsnoj i iznimno bogatoj lepezi proizvoda i oblika.

Čokolada kakvu je danas poznajemo dobiva se od zrna kakaa, koja se uzgajaju na stablu kakaovca, koje potječe iz Srednje Amerike. Danas se kakaovac uzgaja u tropskim klimatskim uvjetima diljem svijeta.

Što tamnija, to bolja!

Jedno stablo kakaovca proizvede između 20 i 30 plodova godišnje, a svaki plod sadrži oko 40 zrna kakaa.

Zreli plodovi ručno se beru i sijeku te se takvi suše. Nakon toga fermentacijom zrna kakaa postupno dobivamo okus koji je svima poznat kao okus čokolade.

Različite vrste fermentacijskih procesa rezultiraju različitim okusima čokolade.

Tamna čokolada sadrži 60% (ili više) kakaa, bez prisutnosti mlijeka. Mliječne čokolade pak sadrže 10-20% kakaa, dok bijela nema nimalo kakaa u sebi – ona se dobiva samo od kakao maslaca i mlijeka.

Važno je naglasiti: što je čokolada tamnija, to je zdravija, jer sadrži više antioksidansa.

Mlijeko neutralizira učinak aktivnih sastojaka u kakau, što znači da mliječne čokolade i ostali pripravci na bazi mlijeka i šećera nimalo ne pridonose zdravlju našeg organizma.

Stoga, uvijek birajte što tamniju čokoladu, s većim udjelom kakaa, bez mlijeka. Što je čokolada tamnija, to je i veća njena nutritivna učinkovitost.

Čokolada kao eliksir mladosti i zdravlja

Čokolada je već odavno poznata po svojim iznimno ljekovitim svojstvima.

Kada govorimo o njenom sastavu, prvo što treba navesti su visoke koncentracije polifenola – moćnog antioksidansa kojeg ima i u zelenom čaju, crnom grožđu i bobičastim plodovima.

Polifenoli su ključne molekule odgovorne za rast i razvoj biljke, njenu pigmentaciju i posebno njen obrambeni sustav koji je štiti od toksina.

Postoji više vrsta polifenola. Danas nauka poznaje oko osam tisuća polifenolnih spojeva, a najvažnije skupine među njima su flavonoidi – tvari koje čokoladi daju specifičnu tamnu boju i gorak okus.

Zahvaljujući svojoj posebnoj biološkoj aktivnosti, polifenoli štite srce, krvne žile, mozak i imunosni sistem. Danas se, također, iscrpno istražuju mogućnosti ovog antioksidansa kada je riječ o prevenciji kancerogenih oboljenja.

Najnovija istraživanja pokazuju da flavonoidi, aktivni sastojci tamne čokolade, pomlađuju stanice i pomažu njihovoj daljnjoj reprodukciji.

Molekule flavonoida reaktiviraju skupine gena koje se, kako starimo, polako počinju gasiti.

Tako se te, već ugasle stanice ponovno vraćaju u život, u svojoj punoj snazi, što znači da se mogu ponovno reproducirati i dijeliti, stvarajući nove.

Ovo iznimno otkriće ohrabrilo je naučnike na daljnja proučavanja aktivnih sastojaka crne čokolade.

Riznica vitamina i minerala

Kada dublje uđemo u specifičnosti sastava kakaa, očitava se sva raskoš i bogatstvo hranjivih komponenti. Tamna čokolada je prava riznica minerala i vitamina.

Konzumirajući 50 grama tamne čokolade zadovoljavamo 23% dnevnih potreba za željezom, dok 50 grama špinata sadrži tek 20% dnevnih potreba za tim važnim mineralom.

Tamna čokolada bogata je i vitaminom K, magnezijem, fosforom, kalijem, cinkom, bakrom i manganom. Obilje moćnih flavonoida ne trebamo ni spominjati.

U čokoladi se nalaze i teobromin te manje količine kofeina koje daju blagi stimulativni učinak.

Svakako treba spomenuti i golem udio zdravih, mononezasićenih masti kao što je oleinska kiselina, koja je važna za funkcioniranje mozga i imunosnog sustava.

Tamna čokolada sadrži i zasićene masnoće, čija se količina povećava s udjelom mlijeka u čokoladi.

Hrana za mozak, srce i probavni sistem

Spomenuti flavonoidi moćni su antioksidansi koji snažno stimuliraju rad mozga, osobito kognitivne funkcije.

Usto, njihovim redovitim unosom smanjuje se i rizik od demencije te Alzheimerove bolesti.

Djeluju i kao „ podizači“ raspoloženja jer stimuliraju proizvodnju endorfina (hormona sreće) te serotonina – hormona koji stabilizira raspoloženje i smanjuje stres.

Drugi važan učinak flavonoida na ljudski organizam vezan je za srce i krvožilni sustav.

Antioksidativni spojevi u kakau poboljšavaju rad srca, normaliziraju tlak, smanjuju upalne procese, stabiliziraju razinu šećera u krvi, djeluju povoljno na razine holesterola u tijelu te znatno smanjuju rizik od hroničnih srčanih oboljenja i srčanog udara.

Flavonoidi iz tamne čokolade potiču proizvodnju dušikova oksida, koji širi krvne žile te poboljšava protok krvi u organizmu.

Crna čokolada mogla bi biti dobra i za kožu.

Neka istraživanja pokazala su da bioaktivni sastojci čokolade štite kožu od štete izazvane ultraljubičastim zračenjem, a mogu i poboljšati mikrocirkulaciju.

Postoci su ipak bitni

Kako je Valentinovo pred vratima, upotreba čokolade skočit će do neba.

No svakako treba paziti na zlatno pravilo zdravlja, a to je – uravnoteženost.

Kao i kod svih drugih namirnica, tako i kod crne čokolade treba paziti na količinu koju ćemo konzumirati – preporučuje se unos između 30 i 50 grama čokolade dnevno.

Također, važno je provjeriti i da je čokolada koju konzumirate uistinu „tamna“.

Stručnjaci napominju kako čokolade s udjelom od 60% kakaa i više istinski blagotvorno djeluju na zdravlje.

Srećom, danas ne morate biti dijelom aristokratskog, ratničkog ili svećeničkog sloja društva da biste imali privilegij konzumacije ove slatke hrane bogova.

Čokolade svih vrsta i veličina svuda su oko nas, a za više dobrobiti treba samo bolje proučiti male, štampane postotke na njihovu omotu.

Pročitajte još