Spavajte sedam do devet sati dnevno

Piše: Redakcija

Ljekari i nutricionisti se slažu da hrana koju svakodnevno konzumiramo ima presudan značaj za naše zdravlje i utiče na proces starenje – može da ga ubrza ili uspori.

Prije svega, budući da oksidacioni procesi izazivaju starenje organizma, potrebno je unositi dovoljnu količinu antioksidanasa koji će zaštititi ćelije od oštećenja. Neki od njih proizvode se u organizmu (enzimi i proteini), a druge je potrebno unositi hranom (vitamini C i E, karotenoidi i flavonoidi).

Vitamin C najpoznatiji je antioksidans i efikasno sprečava štetno dejstvo slobodnih radikala, zaustavlja starenje i otklanja posljedice prekomjernog izlaganja sunčevim zracima.

Osnovna uloga vitamin E jeste zaštita hormona, enzima i ćelijskih membrana od agresivnih supstanci. Ovaj vitamin čuva srce i krvne sudove, ali i druge važne organe. Najbolji izvor E vitamina jesu sjemenke suncokreta, hladno cijeđena ulja, jezgrasti plodovi i soja.

I vitamin A je snažan antioksidans koji štiti vid, smanjuje bore i sprečava razvoj kancera. Ima ga u ribljem ulju, mesu, telećoj džigerici, jajima, mlijeku i mliječnim proizvodima, kao i drugim namirnicama životinjskog porijekla. U povrću se vitamin A nalazi kao provitamin u obliku beta-karotena prisutnog u mrkvi, krompiru, špinatu, lubenici, paradajzu i raznom voću i povrću žute i crvene boje.

Ugljeni hidrati takođe doprinose podmlađivanju organizma, pa što češće treba konzumirati integralne žitarice, jezgraste plodove i sjemenke. Ove namirnice obiluju i vlaknima koja sprečavaju opstipaciju, nastanak hemoroida i hipertenziju, a pritom detoksikuju cjelokupan organizam. Kompleksni ugljeni hidrati prava su riznica fitohemikalija koje sprečavaju nastanak artritisa, raka i srčanih oboljenja, bora i staračkih pega.

Kako biste što duže ostali mladi i zdravi, trebalo bi da se pridržavate sljedećih uputstava:

– Konzumirajte samo namirnice koje nisu tretirane pesticidima i ne sadrže konzervanse, emulgatore i vještačke boje.
– Pijte dovoljno vode i jedite namirnice bogate vlaknima kako bi proces detoksikacije organizma tekao neometano.
– Jedite što više svježeg voća i povrća jer ćete samo na taj način organizam snabdijeti neophodnim mineralima, vitaminima i enzimima.
– Ostavite pušenje, a konzumiranje alkohola svedite na najmanju mjeru. Takođe, potpuno izbjegavajte gazirana pića.
– Spavajte sedam do devet sati dnevno kako bi organizam imao dovoljno vremena da se odmori i regeneriše.
– Recite ”ne” slatkišima i svim namirnicama koje sadrže rafinisani bijeli šećer i bijelo brašno, kao i obrocima u kasnim večernjim satima.
– Redovno vježbajte i što više boravite napolju, na svježem vazduhu. Vježbanje podstiče i poboljšava rad srca, pluća i mišića, kao i protok krvi kroz cijeli organizam, pišu Nezavisne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti