Sedam pozitivnih efekata limuna na tijelo

Piše: Redakcija

Limun je koristan na više načina te ima raznovrsnu primjenu, Donosimo vam sedam pozitivnih efekata konzumiranja limuna, odnosno njegovog soka.

Poboljšava probavu

Ukoliko ujutro popijete čašu vode sa sokom limuna, ubrzat ćete metabolizam i poboljšati probavu, a time i podići svoje raspoloženje.

Čisti jetru

Limun sadrži hemijsko jedinjenje pod nazivom naringenin, koje efikasno umanjuje upalu jetre. Također sadrži i eriocitrin koji pomaže u zaštiti jetre od oksidativnog stresa.

Izvor vitamina C

Limun je izvor vitamina C koji je izuzetno djelotvoran u borbi protiv prehlada.

Čisti kožu

Kao što je svima poznato, limun je odličan izvor vitamina C. Osim toga, efikasan je u tretmanu akni, jer djeluje antibakterijski i protiv gljivica. Limunska kiselina uklanja tamne mrlje.

Osvježava dah

Ako ne volite pepermint, za osvježavanje daha možete koristiti limun. Ne samo da djeluje kod zadaha, nego i uništava štetne bakterije. Također, efikasno neutralizuje miris bijelog luka.

Efikasan protiv raka

Limun sadrži veliku količinu antioksidanata među kojima su vitamini A, C i E te efikasno djeluje u borbi protiv raka. Limunov sok se može koristiti za salate, piletinu ili tost.

Smanjuje mučninu

Pijenje tople vode pomiješane s limunovim sokom pomaže kod zatvora te hidratizira tijelo. Također, djeluje antibakterijski i poboljšava imunitet.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti