Pitali smo doktora za vas: Vakcinacija djeteta, da ili ne?

Piše: Redakcija

Pitanje: 

Imam malo dijete i već je vrijeme da primi vakcinu. Nisam jedna od onih koji su protiv vakcinacije, ali sam putem medija dosta čula o tome da vakcinisanje može dovesti do određenih komplikacija. Postoje li neki „preventivni“ postupci pomoću kojih se može znati da li će vakcina uzrokovati komplikacije ili ne?

Indira, Tuzla

Odgovara: Pedijatrica  Amra Junuzović-Kaljić 

 

Poštovana,

u dogovoru s nadležnim dječijim ljekarom, slobodno pristupite vakcinaciji vaše bebe jer je to, uz ishranu i njegu koju joj pružate, najbolji način da je zaštitite. Vaša beba je u porodilištu dobila vakcinu BCG protiv tuberkoloze i prvu dozu vakcine protiv hepatitisa B. U pedijatrijskoj ambulanti će, nakon sistematskog pregleda dobiti i drugu dozu vakcine protiv hepatitisa B, a zatim u odgovarajućim periodima sljedeće doze vakcina protiv dječije paralize, velikog kašlja, difterije, tetanusa, bolesti Haemophilus influenzae, krzamaka, rubeole i zaušnjaka. Uvijek ćete od medicinskih profesionalaca nakon vakcinacije dobiti informacije kako da postupate s djetetom. Prije vakcinacije nije potrebno da uradite ništa „preventivno“ kako ste naznačili. Vakcine koje djeca primaju dovode u njihovom organizmu do proizvodnje antitijela, koja su efikasna zaštita protiv opasnih i potencijalno smrtonosnih zaraznih bolesti. Vakcinacijom štitite dijete u periodu kada je najosjetljivije i zato bez oklijevanja pristupite vakcinaciji.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti