9 savjeta u posjeti mami i novorođenčetu

Piše: Redakcija

Novorođenčad su osjetljiva stvorenja. Njihove mame još više. Posjetivši mamu i bebu odmah nakon porođaja zahtijeva osjetljivost, planiranje i pridržavanje određenih pravila. Ovo nije vrijeme da se pojavite nenajavljeno, izvinjavate se zbog vašeg djeteta koje kašlje i zatražite šoljicu kafe. Ako želite zadržati svoje prijateljstvo ili porodične odnose, slijedite ove smjernice.

  1. Rasporedite svoj posjet unaprijed i nemojte se gurati ako mama nije spremna za posjetitelje. Svaka nova mama je drugačija, ali većini ih je potrebno vrijeme jedan na jedan s bebom, prije nego je predstave svijetu. Poštujte to vremensko razdoblje, i jednostavno pitajte jesu li spremni za posjetitelje. Ako ne, provjerite ponovo nakon nekoliko dana ili sedam dana kasnije.
  2. Potrudite se oko vremena i rasporeda koje je mama odredila. Ne rano, ne kasno.
  3. Nemojte ostati predugo. Neka vaša posjeta bude kratka i slatka. Sat je vjerovatno uredu, osim ako mama ne želi da ostanete duže.
  4. Donesite hranu. Kao nova mama, skoro je nemoguće kupiti, kuhati ili čak hraniti sebe, tako da donosite obrok – domaće i sveže skuhano.
  5. Operite ruke i pitajte prije nego što podignete bebu. Bez obzira na to koliko je to neodoljiva beba ili ako ste nedavno oprali ruke prije dolaska, uradiite to i neposredno prije podizanja bebe. Uzmite je na nekoliko minuta i vratite je mami, nemojte pretjerivati.
  6. Ponudite mami malo slobodnog vremena, da se ode istuširati ili da kratko odspava.
  7. Samo recite “ne” ako mama pita da li želite nešto da pijete ili jedete. Vi ste tu da pomognete a ne da vas služe. Ako stvarno umirate od žeđi, ustanite i uzmite tu vodu sami.
  8. Nemojte dovoditi svoju djecu, ako nisu zdravi i ako niste pitali unaprijed.
  9. Ne nudite neželjene savjete. Ako mama postavi pitanje o dojenju, rasporedu spavanja ili ozdravljenju nakon poroda, naravno, odgovorite svojim vlastitim iskustvima i savjetima, ali ako ga nemate onda nemojte ni davati savjete.

Foto: Fotolia

Pročitajte još