Znakovi depresije kod muškaraca

Piše: Redakcija

Griješimo kada depresiju vežemo samo za žene kao ranjiviji spol, jer su istraživanja pokazala da je ovo češći problem kod muškaraca zbog toga što se kod njih pokazuju netipični simptomi. Stručnjaci upozoravaju da je važno dobiti odgovarajuću terapiju jer bez toga depresija može utjecati na svakodnevni život; moguć je gubitak posla, uništavanje braka ili stvaranje loših navika kao što su alkoholizam i uzimanje droga, a to može dovesti i do prerane smrti. Kao upozorenje vas upoznajemo s nekim od iznenađujućih znakova koji ukazuju na depresiju, a ako se prepoznate u jednom od njih, bilo bi najbolje da posjetite svog doktora koji će vas uputiti na daljnje pretrage.

Loše raspoloženje

Naravno, svima se dogodi loš dan jer nam se prosula kafa ili pukla guma na automobilu i tada se osjećamo gore nego inače. No, problem nastaje kada taj tužan i loš osjećaj traje nekoliko dana zaredom, a ne možete objasniti zašto. Tuga postaje ozbiljnija, a u kombinaciji s osjećajem jada može izazvati vrtoglavice, glavobolje, mučnine, gubitak apetita ili fizičku bol.

Taj osjećaj depresije traje duže od jednoga dana, a može potrajati sedmicama i mjesecima, a sve je jači ako se ne liječi na vrijeme. Depresija se ne može izliječiti preko noći jer utječe i na druge dijelove mozga; na amigdalu, hipokampus i talamus koji igraju važnu ulogu u održavanju stabilnoga raspoloženja kontrolirajući emocije, osjetila i pamćenje, ističu stručnjaci s Medicinskoga fakulteta na Harvardu.

Bijes koji dolazi odjednom

Kod muškaraca depresija otvara ranjivost, pa zbog toga mnogi od njih smatraju manifestaciju depresije kao nekom vrstom slabosti. Zbog toga postajete bijesni te bacate stvari, vičete, a često pokušavate povrijediti druge ljude, bilo to fizički ili emotivno, a sve to radite jer se pokušavate tako riješiti te „slabosti“. No, taj bijes ne možete objasniti jer zapravo ne postoji pravi razlog. Ljutnja se pojavi niotkuda.

Nepromišljene radnje

Nesmotrenost je češći znak depresije kod muškaraca nego kod žena. Ovo je isto jedan od mehanizama borbe sa slabošću, a ponekad, ako ne znate kako izraziti emocije, nalazite način borbe s depresijom koji bi mogao biti opasan za vas ili za druge ljude, pogotovo ako ne razmišljate o posljedicama. Tako, naprimjer, možete voziti automobil u naseljenom području daleko više nego je dopušteno, započeti tuču s nekim ko je viši i jači od vas, voziti automobil pod utjecajem opijata, prokockati velike količine novca i slično.

Donošenje pogrešnih odluka može biti i specifičan oblik depresije; bipolarni poremećaj koji karakteriziraju periodi ekstremno dobrih i loših raspoloženja.

Problem ovisnosti

Stručnjaci s Harvarda objašnjavaju kako 20 do 25 posto muškaraca koji boluju od depresije s vremenom imaju i problema s opijanjem. Alkohol nakratko jača prijenos dopamina u mozak, neurotransmitera koji pomaže kontrolirati osjećaj užitka i nagrada, a potisnut je za vrijeme depresije. Studije pokazuju kako oboljeli od depresije mogu osjećati i fizičke bolove jer na regulaciju boli utječu neurotransmiteri poput serotonina koji ne rade najbolje za vrijeme depresivnoga stadija. Tada možete osjetiti bolove u zglobovima, bolove u leđima i glavobolje.

Zbog tih bolova možete postati psihički i fizički ovisni o raznim lijekovima protiv bolova ili opijatima koji pružaju kratki osjećaj euforije.

Osjećaj izmorenosti

Poremećaj ciklusa spavanja jedan je od najranijih simptoma depresije. Postoji mogućnost da je razlog tome promišljanje. Kada ne možete spavati često razmišljate o životnim stvarima, te smislu vašeg života. To je uobičajeno kod ljudi koji se probude ujutro i teško opet zaspe. Kada umjesto sna, razmišljate o milion loših stvari, mozak vas drži budnima, a preko dana možete osjećati slabost i vrtoglavice.

Smanjeni libido

Iako seksualni odnosi u većini slučajeva poprave raspoloženje, kod oboljelih od depresije ipak nije tako. Studije s Univerziteta Stanford pokazuju kako 75 posto depresivnih pacijenata ima smanjeni libido i želju za intimnošću. Ovo je rani i ozbiljni znak depresije pogotovo kod mladih muškaraca. No, stručnjaci objašnjavaju kako trebate razgovarati s doktorom o terapiji, budući da brojni antidepresivi utječu na libido i mogu umanjiti želju za seksualnim odnosima.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti