Čudesni celer spašava srce

Piše: Redakcija

Korijen celera naročito bi trebao biti zastupljen u ishrani tokom zime. Ovaj plod sadrži obilje hranljivih materija, a naročito pogoduje zdravlju krvnih sudova.

Supstance iz celera opuštaju arterije, omogućavajući im da se šire i tako doprinose elastičnosti krvnih sudova koji su tokom zime često opterećeni velikim temperaturnim razlikama.

Osim toga, hranljive materije iz aromatičnog korijena poboljšavaju krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanjaju smetnje kod varenja, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka.

Regulira pritisak 

Djelotvoran je i u ublažavanju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrija gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja.

Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se lakše preboli prehlada i poboljša imunitet. Zbog toga što sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija, celer može regulirati i krvni pritisak. Također, za celer postoji vjerovanje da pospješuje i spolnu moć.

Dobar diuretik

Sirovi celer je veoma djelotvoran sastojak ishrane kod kožnih oboljenja. Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici zato što je dobar diuretik. Da bi se postigao željeni efekt, treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, sastojke dobro izmiješati i uzimati više puta u toku dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti