Jogurt, grah, krompir: Banana nije najbolji izvor kalija

Piše: Redakcija

Mislite li da su banane najbolji izvor kad vam treba kalij ili uopće ne brinete o nivou kalija potrebnog za zdravo funkcioniranje organizma?

Ako ste među onima koji najčešće jedu prerađene namirnice, tad su velike šanse da vam možda nedostaje taj iznimno važan mineral.

Kalij je esencijalni makroelement koji utječe na rad srčanog mišića i funkcioniranje cijeloga mišićnog i živčanoga sustava, a temeljna mu je zadaća regulacija tjelesnih tekućina i krvnog tlaka, a jako je važan za stanične biokemijske procese i metabolizam jer je neophodan za pretvaranju glukoze u glikogen koji se, kao zaliha energije, pohranjuje u jetri.

Najbolji izvor kalija je u voću i povrću, dok namirnice poput hrane pune soli, šećera, alkohol, kava i diuretici potpomažu njegov gubitak, što dovodi do neravnoteže, odnosno manjih ili većih zdravstvenih tegoba.

Zato su namirnice bogate kalijem i više nego dobrodošle na stolovima, a uz banane koje su dobar, ali ne i najbolji izvor kalija, preporučuje se veća konzumacija ovih vrsta voća i povrća:

1. Slatki krpmpir – srednje veliki krompir ima oko 542 mg kalija

2. Avokado – polovica srednje velikog avokada krije oko 487 mg kalija

3. Sušene marelice – 6 komada kriju oko 430 mg kalija

4. Bijeli grah – jedna šaljica ima oko 541 mg kalija

5. Jogurt – obično pakovanje u čašici ima oko 579 mg kalija

6. Pasta/umak od paradajza – četvrtina šalice krije oko 669 mg kalija

7. Špinat – šoljica kuhanog špinata ima čak 839 mg kalija

8. Krompiri – jedan srednje veliki pečeni krompir dat će nam čak 941 mg kalija

9. Crni grah – jedna šoljica konzerviranog crnog graha ima oko 739 mg kalija

10. Bundeva – šoljica narezane i kuhane bundeve krije oko 896 mg kalija

11. Blitva – šoljica kuhane blitve ima oko 961 mg kalija

U odnosu na njih, banane imaju tek oko 422 mg, što ih čini odličnim, ali ne i najboljim izborom ako težite svom organizmu dati što više kalija.

Posebno ako već osjećate posljedice njegovog nedostatka u organizmu, a to su: grčevi u mišićima, umor, vrtoglavica, ubrzan rad srca.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti