Pitali smo stručnjake: Kako spriječiti pretilost kod djece

Piše: Redakcija

Istraživanja su pokazala da je broj pretile djece od 1975. godine u svijetu porastao za 113 miliona. Ovaj trend nije zaobišao ni našu zemlju. Nedavna istraživanja pokazala su da je BiH druga u svijetu po broju pretile djece u Evropi. Pretilost je bolest koja uopće nije bezazlena već ima dalekosežne posljedice na zdravlje kroz cijeli život uzrokujući niz bolesti.

Ono na šta treba ukazati jeste da pretilost nije samo problem porodice već i širi društveni problem kojem se mora ozbiljnije posvetiti. O pretilosti djece i kako je spriječiti razgovarali smo s profesoricom nutricionizma Suadom Karić koja ističe kako odgovornost o ovom problemu moraju preuzeti svi segmenti društva; od sistema obrazovanja, zdravstva do javnog oglašavanja i medija.

– Djeci, prvenstveno treba omogućiti kvalitetnu ponudu koja je po mom mišljenju, presudna. Nezdravo ne treba biti dostupno u vrtićima i školama, a djeci treba nuditi hranu koja će biti izvor nutrijenata neophodnih za njihov zdrav mentalni i fizički razvoj – savjetuje Karić te dodaje kako je edukacija od najranije dobi najbitniji segment kada je o prevenciji pretilosti riječ.

TJELESNA AKTIVNOST

– Edukacija od vrtićke dobi, mora biti prilagođena uzrastu djeteta kako bi djeca prihvatila činjenice o  dobrobiti pravilne prehrane. U tom uzrastu utjecaj grupe i vršnjaka je jako značajan. Tako ćemo stvarati pravilne prehrambene navike, a edukacijom starije djece pokušati promijeniti loše stečene navike. Uz to je bitna i edukacija roditelja i nastavnog osoblja, zasnovana na temelju naučnih činjenica, koji moraju s ljubavlju i velikom pažnjom prići tom problemu, što će djeca naravno prepoznati – kaže Karić.

Također, umjesto pretjeranih restrikcija i strogih režima prehrane, djecu je bolje educirati o pravilnom odabiru i količini namirnica te ih potaknuti na redovnu tjelesnu aktivnost. Na taj način, steći će pozitivne životne navike za cijeli život. Osim toga morate paziti šta dajete djetetu kao obrok, stoga izbjegavajte namirnice koje uzrokuju pretilost.

– Trebate izbjegavati namirnice koje su kombinacija „nezdravih“ trans masti koje proizvodima daju čvrstu strukturu, otpornije su na oksidaciju, poboljšavaju okus proizvoda  i široko su  zastupljene u brzoj hrani, hrani prženoj na visokim temperaturama. Transmasti  u velikim količinama možete pronaći i u pomfritu, čipsu, prženoj hrani i vaflima. Također, namirnice koje obiluju industrijskim šećerima, kao što su industrijski sokovi, gazirana pića s posebnim akcentom na energetska pića. Peciva, hljebovi i pekarski proizvodi od bijelog brašna uz dodatak aditiva. Kako bi se smanjio spiralni rast pretilosti ovakva hrana bi trebala biti skuplja bar za 20 do 30 posto uvođenjem dodatnog poreza – kaže Karić.

 

Budući da gazirana pića loše djeluju na cijeli organizam, ona nisu preporučena djeci u bilo kojoj fazi njihovog razvoja. Stoga ih morate svesti na minimum. Obično su ovi napici djeci omiljeni i najprimamljiviji. Gazirana pića sadrže visoku kalorijsku i vrlo nisku nutritivnu vrijednost.

NEZDRAVE NAMIRNICE

– Gazirana pića u kombinaciji s masnom hranom su uzročnik stvaranja uslova za razvoj pretilosti, a kasnije i kardiovaskularnih bolesti (KVB). Šećer iz gaziranih pića (koja u sebi sadrže između osam i 16 kašika šećera,ovisno od vrste pića) pod djejstvom inzulina pretvara se u masti. Preveliko konzumiranje ovih pića slabi kosti i mišiće, a fosforna kiselina veže kalcij i magnezij što  se negativno odražava na kosti i mišiće – kaže nutricionistica Karić i dodaje kako su gazirana pića posebno opasna za djecu u razvoju ali i kod starijih osoba kojima prijeti osteoporoza.

– „Samo jedna čaša“  je čest izgovor onih koji piju gazirana pića, ali i oni znaju da se to nikada ne završi na jednoj čaši. Zato, oprez!

„Samo jedna čaša“  je čest izgovor onih koji piju gazirana pića, ali i oni znaju da se to nikada ne završi na jednoj čaši.Zato, oprez!

Da bi spriječili pretilost kod djeteta, ali i da bi ih spriječili da konzumiraju nezdravu hranu najbolje bi bilo da im sami pripremate zdrave đačke obroke ili užine.

– Najvažnije je da užina bude prilagođena želji djeteta, pritome treba voditi računa da se kombiniraju zdravi ugljikohidrati, bjelančevine i masti uz obaveznu sezonsku voćku. Dijete će s pripremljenom užinom imati dovoljno vremena da je polako pojede, što je veoma važno, ne mora trčati na odmoru, stajati u redu i pritome ostaje vrlo malo vremena da pojede užinu. Brzo konzumiranje bez dovoljnog  žvakanja hrane stvara probleme u probavi i vodi pretilosti – kaže Karić, te dodaje koliko je fizička aktivnost bitna.

– Djetetu uvedite fizičku aktivnost u kojoj će uživati cijela porodica. Zajedno šetajte, manje koristite automobil, manje gledajte televiziju, kontrolirajte igranje igrica, ali sve ovo nikako ne smije biti vid kazne djetetu. Uključite dijete u redovnu fizičku aktivnost tj. aktivno bavljenje nekim sportom. Postepeno smanjujte svu nezdravu hranu, čips, pomfrit, prženo u dubokoj masnoći, vafle, kupujte što više povrća i voća i djetetu pružite izbor od čega, ponuđenog, želi ručak. Porodica mora biti podrška, ali i primjer pravilne prehrane. Samo tako možete spriječiti pretilost kod djeteta – savjetuje Karić i dodaje kako morate uvesti kontrolu prehrane djeteta i van kuće.

PREPORUKA ZA ZDRAV DORUČAK

Obroke trebate podijeliti na četiri do pet manjih obroka, u kojem doručak ne smijete zanemarivati. On bi trebao osigurati 30 posto dnevnog kalorijskog unosa, također istraživanja su pokazala da osobe koje doručkuju imaju manje problema s tjelesnom masom. Žitarice s mlijekom, prirodni voćni sok, sendvič s namazom i povrćem, kuhano jaje samo su neke od namirnica koje čine kvalitetan doručak. Ovo je naš recept kako napraviti sendvič sa sirom i povrćem:

Potrebni su vam: pecivo sa sjemenkama, tvrdo kuhano jaje, dva lista salate puterice, kriška ementalera, kriška paradajza, 40 g sirnog namaza i kašika izrendane mrkve.

Sirni namaz pomiješajte s naribanom mrkvom i premažite pecivo s unutrašnje strane. Na to posložiti salatu, krišku sira, paradajz i tvrdo kuhano jaje narezane na tanke kriške, i sendvič je gotov. Uz sendvič mu poslužite i sok od cijeđene narandže ili limuna bez šećera.

 I KOLAČ S ROGAČEM MOŽE BITI UKUSAN

Sa slatkišima treba biti umjeren. Djeci je teško zabraniti konzumaciju slatkiša, i ponekad može biti kontraproduktivno. Bolje je pronaći neku razumnu mjeru, ili upoznati dijete sa zdravijim alternativama poput suhog voća, voćnih salata, voćnog jogurta, kolača s rogačem i sličnim poslasticama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti