Čudotvorna glina protiv akni, crvenila i mitesera

Piše: Redakcija

Glina je stari lijek koji  upija, drenira i eliminira nečistoće iz organizma, krvi i limfe. Ona djeluje i iznutra i izvana. Naime, maske, obloge i kupke od zelene gline smiruju upale kože, odstranjuju akne, mitesere, sprečavaju crvenilo i mrlje na koži, a poboljšavaju i formiranje kolagena i elastina koji su važni za što trajniji izgled mlade i svježe kože.

Izvor minerala

Glina se dobro miješa s biljnim i eteričnim uljima i hidrolatima, a njihov izbor ovisi o tipu i stanju kože. U vanjskoj primjeni glina se koristi pri zarastanju rana i smanjenju oteklina uslijed nakupljene tekućine u tijelu pa je se preporučuje koristiti kod anticelulitnih tretmana.Ona sadrži silicilij, aluminij, kalija kalcij, natrij, magnezij, srebro, željezo, olovo i bakar. Zahvaljujući mineralima koje sadrži, glina na sebe veže organske molekule, masnoće i toksine pa se, pogotovo kod masne i oštećene kose i kože, preporučuje često praviti maske od gline koje su višenamjenske – čiste pore kože i vlas dlake, opskrbljuju vanjski sloj mineralima i pružaju lagani piling kože i vlasišta.

Maska za kosu

Kosa odlično reagira na masku od gline i u tu svrhu se najčešće koristi zelena glina, koja se miješa s uljima, poput kokosovog, maslinovog, ricinusovog i čičkovog ulja, a njihove glavne karakteristike su da hrane i pospješuju rast i obnovu kose.

Masku za kosu je vrlo jednostavno napraviti – pomiješajte nekoliko kašika zelene gline u prahu s nekoliko kašika ulja ili čaja, dodajte najviše pet kapi eteričnog ulja, pomiješajte smjesu i masku stavite na kosu. Ako vam je ostalo smjese, nanesite masku na lice, vrat i dekolte. Ostavite masku da djeluje oko 25 minuta i nakon toga je isperite u mlakoj vodi. Ako vam se čini da je kosa nakon nanošenja maske ostala masna, možete je oprati šamponom, a na kraju ju je dobro isprati u jednom od čajeva koji će pružiti njegu, ali i dodatno tonirati vlasi.

Ako imate svijetlu kosu, preporučuje se čaj od kamilice, čaj od ruzmarina je dobar za tamnu kosu, kadulja za smeđu.  Budete li ponavljali ovaj tretman samo dva puta sedmično, kosa će vam biti lepršava i sjajna te će izgledati zdravo i njegovano.

Maska za lice

Kako biste efikasno smanjili tamne podočnjake, nekoliko puta sedmično stavite tanki sloj paste od gline i pustite da djeluje najmanje 20 minuta. Glina će smanjiti upalu tako što će apsorbirati višak nakupljene tekućine. Možete je koristiti i za pranje cijelog tijela, uključujući kosu.


Prije korištenja maske, običnim peškirom umočenim u toplu vodu prođite preko lica nježno ga trljajući. Tako ćete napraviti nježnu eksfolijaciju, a topla voda otvorit će pore nakon čega će maska biti još djelotvornija. Imajte na umu da je zelena glina najčešće namijenjena masnoj koži jer uklanja višak masnoće, ima protuupalno djelovanje te pomlađuje kožu zbog poticanja kolagena i elastina. Bijela glina ima neutralan ph i antiseptička svojstva pa je idealna za njegu osjetljive i suhe te kože sklone alergijama.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti