Znate li koja je razlika između maslaca i margarina? Velika….

Piše: Redakcija

Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja, piše Večernji.hr. 

Posljednjih godina bilo je mnogo rasprava na temu je li zdravije konzumirati maslac ili margarin, a mnogi ne znaju razliku između ta dva proizvoda. Margarin je jeftiniji proizvod od maslaca stoga je i češći u domaćinstvima. Ali što to zapravo jedemo?

Maslac
Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja. Sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže u liječenju gljivičnih infekcija, lecitin koji blagonaklono djeluje na pamćenje i sudjeluje u metabolizmu kolesterola i arahidonsku kiselinu. Riječ je o masnim kiselinama koje štite probavni trakt od raznih infekcija i pomažu apsorpciju vitamina A, D, E i K. Ipak, maslac koji se dobiva od mlijeka sadrži čak 35 kalorija po žličici. Sastoji se od zasićenih masnoća koje povećavaju rizik od kardiovaskularni bolesti i kolesterol ako se uzimaju u prevelikim količinama, ali su stabilnije pri zagrijavanju u odnosu na transmasne kiseline iz margarina koje pri zagrijavanju postaju nestabilne.
Margarin
Margarin se počeo proizvoditi početkom 19. stoljeća kao jeftinija verzija maslaca, radio se na životinjskoj masti, a u modernije doba biljna ulja su sastavni dio margarina. Proizvodi se procesom hidrogenizacije pri čemu nastaju transmasne kiseline koje loše djeluju na krvne žile. Riječ je o procesu dodavanja atoma vodika kako bi se od ulja dobilo kruto stanje, ali i zbog okusa te produljenja roka uporabe proizvoda. Što je margarin tvrđi to sadrži više transmasti. Obogaćen je vitaminima topivima u mastima (A, D i E) i ne sadrži kolesterol. Zbog niza sastojaka u margarinu i industrijskog postupka, smatra se uzročnikom srčanih tegoba, krivcem za visoku razinu štetnog kolesterola, neravnotežu hormona, problema sa štitnjačom i sl. Maslac je bogat izvor vitamina K2 koji sprečava kalcifikaciju arterija te vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet. Ali margarin ne sadrži kolesterol i često se u proizvodnji obogaćuje vitaminima i omega 3 – masnim kiselinama, ali i jogurtom koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

Šta jesti? Odluka je na vama…

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti