Sijede dlake, a iz godine u godinu primjećujete sve veći broj. Sijeda kosa nije rezervirana samo za stariju populaciju.

1. Stres
Postoji veza između ekstremnog stresa i sijede kose. Studija sa Univerziteta u New Yorku je još 2013. godine otkrila kako stres utječe na odumiranje matičnih stanica u folikuli kose gdje se zatim pojavljuju sijede dlake kod mladih ljudi.

Instagram

2. Bolest
Štitna žlijezda, endokrini sistem i autoimune bolesti, također mogu utjecati na pojavu sijedih dlaka budući da zdravstveni problemi mogu uzrokovati da stanice tijela napadaju jedna drugu. Ako su stanice kose oštećene na taj način, rezultat je pojava sijede kose.

3. Nedostatak vitamina
Američka dr. Marie Jhin izjavila je u intervjuu za New York Times kako povećan rast sijede kose također može biti uzrokovan nedostatkom vitamina B12. Posebno vegani mogu biti pogođeni posljedicama neishranjenosti, jer se vitamin B12 uglavnom nalazi u životinjskoj hrani poput jaja.

4. Nikotin
Pušenje je daleko najgora navika za zdravlje, za kožu i kosu. Istraživanja su pokazala da postoji čak i povezanost između nikotina i sijede kose u dobi do 30 godina. Također su vidljive i bore na licu uzrokovane pušenjem.