Otkrivamo tajne vitkih žena koje se ne odriču ni tjestenine ni slatkog

Piše: Redakcija

U Francuskoj, domovini kroasana, čokolade, bogatih deserta, sira i vina, samo 11 posto ljudi ima problema s viškom kilograma, piše Zadovoljna.hr.  Otkrivamo kako im to uspijeva.

1. Hljeb i tjestenina da, ali u umjerenim količinama

Stil života Francuskinja uključuje potpuno uživanje u hrani i svakom zalogaju. Francuskinje nikada ne jedu s nogu. Ne odriču se bijelih ugljikohidrata kao što su hljeb i tjestenina – njihova je tajna da ih jedu u malim količinama jer bijeli hljeb i tjestenina kvare vitku liniju kada se konzumiraju u velikim količinama. Dakle, Francuskinje vole lagane i male porcije hrane.

Isto vrijedi i za masnu hranu, odnosno masno meso koje Francuskinje obožavaju, ali jedu ga jednom ili dva puta sedmično.

Male porcije

Naručite li u Francuskoj sendvič sa šunkom, mogli biste se iznenaditi kada vidite da u sendviču imate samo jednu tanku šnitu šunke, nekoliko komada salate i senf. Kada su u gostima, Francuskinje neće uzeti više od jednog peciva ili kolača u kojem će neko vrijeme uživati uz kafu, a ne ga pojesti odjednom.

Puno jogurta

Kada osjete glad između obroka, Francuskinje će posegnuti za jogurtom. Ovaj mliječni proizvod njihov je veliki dijetni saveznik u održavanju vitke linije. Većina Francuskinja popije jedan ili dva jogurta dnevno, najčešće za doručak, naročito ako su večer prije pojele više nego inače. Na taj način kontroliraju ravnotežu broja kalorija koje dnevno unesu.

Obroci u određeno vrijeme

Francuskinje se ne odriču tradicije kada je riječ o tri obroka dnevno i obično ne jedu ništa između tih obroka. Žene u Francuskoj smatraju da je normalno osjećati glad između tih obroka i zbog toga neće posegnuti za hranom.

Jedu u društvu

Francuskinje i Francuzi vole jesti u društvu, i to ne uključuje samo porodicu i prijatelje nego i kolege na poslu.

Studije su pokazale da Francuzi 80 posto obroka pojedu u društvu drugih ljudi, a poznato je da kada jedemo u društvu, pojedemo manje jer imamo veću potrebu kontrolirati se. Za Francuskinje hrana ima puno bolji okus kada je dijele s drugima.

Voće kao desert

Francuskinje vole peciva i kolače, ali takve poslastice jedu samo u posebnim prilikama. U svakodnevnom životu za desert biraju voće, a francuski stil života podrazumijeva redovne odlaske na pijacu po nabavku svježeg voća i povrća.

Ne jedu s nogu

U Francuskoj nećete vidjeti puno ljudi koji hodaju cestom i jedu. To je zato što  Francuzi ne vole multitasking kada je riječ o hrani. Kada jedu, Francuskinje se žele posvetiti samo hrani pa će zato radije osjećati glad i strpjeti se do jela nego pojesti nešto na brzaka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti