Paradajz: Riznica zdravstvenih dobrobiti

Piše: Redakcija

Paradajz, koji zapravo nije povrće nego voće, vrlo je korisna namirnica. Bogata je raznovrsnim nutrijentima i može se pripremiti na mnogo načina.Zbog toga je neizostavan dio zdrave prehrane.

Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena – antioksidanta neophodnog našem tijelu.

Borac protiv karcinoma i mnogih drugih bolesti

Likopen pomaže u borbi s kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih bolesti. Ovaj snažan antioksidans štiti naše tijelo od slobodnih radikala i prijevremenog starenja.

Paradajz je prepun ovog važnog antioksidanta, koji mu daje raskošnu crvenu boju. Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen, zbog toga potrebno ga je unositi s hranom.

Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena kao paradajz.

U naučnom svijetu provodi se sve više istraživanja ljekovitosti paradajza. Konzumiranje paradajza donosi više dobrobiti za zdravlje nego što znanstvenici mogu opisati, bar za sada. Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih žila.

Uzimanje velikih doza likopena može spriječiti rak prostate, grlića maternice,
crijeva i mnogih drugih vrsta raka.

U provedenim eksperimentima likopen se ubrizgavao u već postojeće kulture raka, što je zaustavilo njihov daljnji rast.  Ovo je snažan dokaz izvanrednih ljekovitih svojstva paradajza.

Samo 540 ml soka paradajza je dovoljno da bi organizam dobio visoku dozu likopena.

To znači da dnevno jedna čaša soka od paradajza može vam pomoći da ostanete u savršenom zdravlju cijeli vaš život.

Zanimljivo je da je paradajz zdrav ne samo u sirovom nego i kuhanom obliku, jer kod kuhanja iskoristivost likopena raste, a ne smanjuje se.

Iako je već bilo napravljeno dosta istraživanja u području djelovanja paradajza na zdravlje čovjeka, to je tek početak, jer znanstvenici shvaćaju da potpuni potencijal paradajza još nije razotkriven.

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica sposobna zaštiti čovjeka od najgorih bolesti.

Na tržištu možete pronaći toliko različitih proizvoda od paradajza da zaista nije teško osigurati dovoljan unos ove namirnice i iskusiti njezina izvanredna svojstva, piše Alternativa za Vas

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti