Nije dobro ako spavate kraće od šest sati dnevno

Piše: Redakcija
I dok su tvoje kognitivne sposobnosti spore, tvoje bijesne reakcije mogle bi brzo isplivati na površinu
Bez obzira na to koji je razlog zašto ne spavaš više.
1. Spora reakcija
Misli brzo! Jedini je problem što to ne možeš, a znanstvenici su otkrili kako ljudi, koji spavaju u prosjeku 6 sati na dan, imaju manje više iste kognitivne sposobnosti, kao ljudi koji ostaju budni 48 sati. Drugim riječima, oni imaju vrlo spore kognitivne sposobnosti. Nedostatak sna tako ne utječe samo na tvoje kratkoročno pamćenje, već i na tvoju sposobnost da se usredotočiš, što i najjednostavnije aktivnosti čini puno težima.
2. Ljutnja i bijes
I dok su tvoje kognitivne sposobnosti spore, tvoje bijesne reakcije mogle bi brzo isplivati na površinu. Naime, nedostatak sna čini emocionalne centre tvog mozga i do 60 posto reaktivnijima. Drugim riječima, to te može spriječiti u tome da obrađuješ svoje osjećaje te reagiraš na odgovarajući način, kao odrasla osoba.
3. Prejedanje
Ah, ti mali zalogaji u ponoć… Kada ne odeš spavati na vrijeme, hormon grelin, koji ti govori kada si gladna se povećava, dok se smanjuje leptin, hormon koji signalizira kada si sita.
4. Trošenje novaca
Sjećaš se dana kada si potrošila pola plaće na one prekrasne kožne čizme, koje si gledala tjednima? Za to možeš okriviti neispavanost! Rad prefrontalnog korteksa, područja u mozgu koje je odgovorno za kontrolu impulsa, ozbiljno je narušen kada dovoljno ne spavamo. Drugim riječima, pozdravi lošu procjenu i djelovanje bez razmišljanja o mogućim posljedicama.

5. Brže starenje
Beauty sleep je vrlo važna stvar. Kao prvo, tako ćeš ublažiti/spriječiti nastajanje tamnih kolutova oko očiju te pojavu nečistoća na licu, a spriječit ćeš i brže starenje kože. Kada ne spavamo dovoljno, naše tijelo otpušta kortizol, hormon stresa. U većim količinama, kortizol razgrađuje kolagen, protein koji čini našu kožu glatkom i zategnutom.
6. Depresija
Nedavno istraživanje otkrilo je kako ljudi, koji spavaju manje od 6 sati na dan, imaju i 4 puta veću vjerojatnost da će uhvatiti prehladu, od onih koji spavaju 7-9 sati.
Izvor: Index.hr

Pročitajte još