Patite li od jesenske depresije

Piše: Redakcija

Ako ste dolaskom hladnijih i kišnijih dana osjetili kako se ne osjećate kao inače te da niste baš svoji, kao prvo, niste jedini, a kao drugo, takvo je stanje poznato pod nazivom jesenska depresija…

Patite li od jesenje depresija, definitivno niste jedini.

Ako ste dolaskom hladnijih i kišnijih dana osjetili kako se ne osjećate kao inače te da niste baš svoji, kao prvo, niste jedini, a kao drugo, takvo je stanje poznato pod nazivom jesenska depresija.

Odmah da vas umirimo, to nije depresija u punom smislu te riječi, no i ona označava promjenu ponašanja. Preciznije, ovdje se radi o simptomima uglavnom psihičke prirode.

Jedinstvenog pokazatelja ovog stanja nema, no neki od simptoma svakako su:

1. Neprestano loše raspoloženje.

2. Nemate više volje za stvari koje su vas dosad činile sretnima i u kojima ste uživali, kao npr. odlazak u teretanu ili na trčanje, druženje s dragim ljudima.

3. Osjećaj bezvrijednosti, krivnje ili očaja.

4. Nisko samopouzdanje.

5. Imate osjećaj kao da vam emocije luduju.

6. Pod stalnim ste stresom, kako poslovno tako i privatno.

7. Apetit vam je loš ili ste se ponovno počeli nezdravo hraniti.

8. Gubitak želje za seksom.

9. Umor, čak i ako ste sinoć na počinak otišli na vrijeme.

10. Loša koncentracija na poslu i općenito.

Nažalost, svi ovi psihički simptomi utjecat će na vas i fizički, bilo da ćete povisivati ili smanjivati brojku na vagi. Kod svake se osobe ova depresija manifestira na svoj način, no važno je da simptome prepoznate na vrijeme, kako biste tako i reagirali.

Naravno da ćete si dopustiti koji dan da niste najbolje volje, no ti dani ne smiju postajati previše česti jer će zasigurno postati problem koji neće nestati sam od sebe.

Pazite svoju psihu, a samim time i svoje tijelo, kako njegovo zdravlje tako i njegov izgled te se othrvajte lošim mislima. To možete kvalitetnim izborom namirnica, dragim ljudima, ali i vježbanjem, koje znanstveno dokazano podiže raspoloženje. Doviđenja, jesenska depresijo!

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti