Trčanje: Pravila i mitovi

Piše: Redakcija

Trčanje je odlična aktivnost za poboljšanje tjelesne forme, mršavljenje i bolju kondiciju.

No kao i za sve u životu, i uz trčanje se vežu određena vjerovanja koja su zapravo samo mitovi. Zanima vas o čemu se radi? Nastavite čitati.
1. Istezanje je obavezno prije trčanja
Kako tvrdi znanost, istezanje neposredno pred vježbanje zapravo smanjuje izdržljivost mišića i izvedbe prilikom vježbanja. Ono što vam treba jest dinamično zagrijavanje kako biste dobro pripremili mišiće, zglobove i tetive za napor koji slijedi.
2. Umjereni intenzitet trčanja je najbolji
Naučnici su saglasni da postoje dva najbolja intenziteta trčanja – onaj gdje se trči intenzivno na 90 posto od maksimalnog broja otkucaja srca te onaj gdje se trči lagano, na nekih 60 do 75 posto od maksimalnog broja otkucaja srca.
3. Potreban vam je “krug hlađenja”
Lagano trčkaranje nakon intenzivnog može vam pomoći da se osjećate bolje, no ono nema nekih funkcionalnih prednosti. Stručnjaci idu i korak dalje te “krug hlađenja” nazivaju gubljenjem vremena – za njih on produžuje vrijeme treninga, a ne daje nikakve vidljive prednosti.
4. Postoji samo jedna savršena forma trčanja
Tako tvrde brojni treneri trčanja, no znanstvenici tvrde suprotno. Tako je znanstveno dokazano kako trkači postaju manje efikasni ako pokušaju kopirati način trčanja neke druge osobe. Stvar je u tome da ljudi prirodno razvijaju svoj sistem i ulazeći u formu postaju ekonomičniji trkači koji se kreću brzo, a da pritom troše minimum energije i kisika.
Izvor: Index.hr

Pročitajte još