Kesten je sjajna namirnica za vaš imunitet, probavu i nervni sistem

Piše: Redakcija

Dolaskom jeseni našim gradovima proširi se miris pečenog kestena, kojem je teško odoljeti. Plodovi kestena koriste se u prehrani na razne načine, kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, te u mnogim slanim i slatkim jelima. Blago je slatkastog ukusa i ima široku primenu u kulinarstvu. Sadrži manje masti od ostalih orašastih plodova, visok procenat skroba i vitamin C. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.

Pri kupovini kestena najbolje je da birajte veće plodove koji su sjajni i bez rupica na ljusci. Čuvajte ih na hladnom mjestu do dvije sedmice, a ako se tokom ovog perioda pojave rupice zahvaćeno kestenje odmah uklonite od zdravog. Kesten možete koristiti u najrazličitijim receptima a mi vam donosimo nekoliko razloga zašto biste  ga trebali uvrstiti u svoju ishranu.

Brzo zasićuje – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osjećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan utjecaj na zdravlje kostiju i zuba.

Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospješuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprječava neurološke promene i oboljenja.

Koristan u ishrani dijabetičara – Zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i nepodizanja naglo insulina u krvi, koristan je u ishrani dijabetičara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti