Jednostavnim trikovima protiv bolne menstruacije

Piše: Redakcija

 

Ako je vjerovati istraživanjima, više od polovine žena svoju menstruaciju definira kao izrazito bolnu, prilikom čega najčešće posežu za tabletama protiv bolova. No, trebate znati da postoje i “prirodni” načini koji će smanjiti intezitet boli. Donosimo vam tri najefikasnija.

1. Tople obloge 

Toplu oblogu možete napraviti tako što u flašu naspete toplu vodu. To bi trebalo opustiti mišiće i smanjiti bolove, ali važno je naglasiti da topla obloga pomaže samo kod slabijih ili umjerenih bolova.

2. Ishrana 

Tokom menstruacije nivo magnezijuma pada pa biste sedam dana prije nje trebali jesti hranu bogatu magnezijumom, kalcijumom i vidaminom D. Naime, magnezijum opušta mišiće i pomaže u smanjenju bolova.

3. Čokolada. 

Odlična vijest je da se smijete “počastiti”  čokoladom. Osim što sadrži već spomenuti magnezijum, ona podiže i hormon sreće endorfin, a tamna čokolada bogata je i antioksidansima koji imaju blagotvoran efekt na zdravlje

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti