Magija maca biljke

Piše: Redakcija

Biljka maca se često smatra ženskom biljkom jer je njena tradicionalna fitoterapija bila usmjerena na smanjenu plodnost, neredovne menstruacije, a potom i na smanjenu koštanu srž koja se danas klinički naziva osteoporozom

 

Danas je stres svakodnevni čovjekov pratilac, a najčešće se javlja kao reakcija na određena iskustva, bilo ona dobra ili loša. Kada smo pod stresom, naše tijelo reagira na takav način da oslobađa određene hormone, koji nam daju više energije i snage. Ponekada je to dobra stvar, najčešće onda kada se nalazimo u fizičkoj opasnosti, ali dugotrajna izloženost stresu posebno je štetna. Na svu sreću postoje medicinske biljke, poznate kao adaptogeni, koje pomažu organizmu da održi homeostazu, stanje ravnoteže neophodno za život. Korištenje ovih biljaka u medicinske svrhe nije novo otkriće 21. stoljeća, jer se u kineskoj medicini koristi već stotinama godina.

Šta je Maca?

Maca je poznati južnoamerički korijen koji ublažava simptome menopauze i hormonskih poremećaja, liječi sterilitet kod muškaraca, jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermatozoida. Jača spolnu moć i otklanja hronični umor. Maca se ne smije konzumirati za vrijeme trudnoće i dojenja. Na tržištu se može naći u obliku praha, kapsula ili svježa. Ova biljka još pojačava libido, plodnost i zdravlje, kako kod žena tako i kod muškaraca. Maca je adaptogena biljka koja je poznata u fitoterapiji već stoljećima, a u posljednjih desetak godina mnogo se spominje u sklopu promišljanja o fitoterapiji, ali i o zdravoj prehrani. Maca je jedna od biljaka koja se nalazi na granici između hrane, i fitoterapije.

Ona pripada skupini kupusnjača isto kao i brokula, cvjetača, te sadrži mnogobrojne biološki aktivne tvari koje blagotvorno djeluju na zdravlje žene, ali isto tako i muškarca. Prije svega to su macamidi i macaeni, specifične tvari koje očigledno djeluju posredno na hormonalni i endokanabinoidni sustav žene i muškaraca doprinoseći ravnoteži hormona. Biljka maca se često smatra ženskom biljkom jer je njena tradicionalna fitoterapija bila usmjerena na smanjenu plodnost, neredovne menstruacije, a potom i na smanjenu koštanu srž koja se danas klinički naziva osteoporozom. Ipak ovu biljku više ne koriste samo žene nego i muškarci smanjenog libida.

Koja Maca se koristi za šta?

Razlikuju se crvena, crna i žuta maca, i svaka od njih se koristi za različite zdravstvene probleme. Crvena maca tradicionalno se koristi pri poboljšanju hormonalnog statusa, uravnoteženju menstrualnog ciklusa i smanjenja pojavnosti neredovitih menstruacija, smanjene plodnosti, menopauze, osteoporoze, kože s aknama. Crna maca je maca koju koriste i muškarci i žene za povećanje libida, mentalnog fokusa, otpornosti na stres, sportašice i sportaši, studenti. Žutu macu koriste osobe pod stresom i simptomima PMS-a, a jednako tako kod smanjene plodnosti.

Zanimljiva činjenica je da je maca bogatija kalcijumom od mlijeka, te je upravo zbog toga snažna potpora u borbi protiv osteoporoze. Kao adaptogen, maca pridonosi sveukupnoj koristi organizma. Kalcijum, fosfor, vitamini B1 i B12 te masne kiseline blagotvorno djeluju na nervni sistem, potiču apetit i pozitivno utiču na probavu. Steroli, kalcijum i vitamin C iz mace pomažu u izgradnji mišićne mase i povećavanju fizičke izdržljivosti.

Kako se koristi

Prah Maca biljke okusom podsjeća na okus kafe, kakaa i cikorije, a pored toga jako je jednostavan za konzumiranje. Možete ga miješati samo s toplom vodom ili voćnim napitcima, stavljati u muslije, kaše, pudinge, supe, sosove, prelive i slično. Odlično se slaže sa zgnječenim voćem, posebno bananama, medom, rastopljenom čokoladom, kakaom, puterom od kokosa i kikirikija te začinima poput cimeta, vanilije, susama i kardamoma.

Sastojci:

3 kašičice 100%-og kakao praha

2 kašičice lucuma praha ili javorovog sirupa

kašičica ekstrakta vanilije

kašičica maca praha

2 dcl mlijeka

Priprema:

Pomiješajte kakao, zaslađivač i ekstrakt vanilije te dodajte nekoliko kašika toplog mlijeka i promiješajte. Ostatak mlijeka zagrijte te dodajte pripremljenoj mješavini. Dodajte maca prah i uživajte. Toploj čokoladi možete dodati i koji listić mente ili kašičicu cimeta, ovisno o ukusu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti