Oči i jetra su povezani više nego što mislite

Piše: Redakcija

Foto: Unsplash



Oči su složeni organi koji za pravilno funkcioniranje trebaju mnogo različitih vitamina i hranjivih sastojaka. Uobičajena stanja, poput dijabetičke retinopatije, starosne degeneracije makule, glaukoma i katarakte, mogu utjecati na vaše oči. Tradicionalna kineska medicina ukazuje na to da je zdravlje očiju povezano sa zdravljem jetre, kao i s ostalim unutarnjim organima



Kada kažemo da je zdravlje očiju povezano s jetrom, vrlo malo ljudi vjeruje u tu poveznicu, no očne bolesti su povezane s lošim dotokom krvi u jetra, oštećenjima jetre, anemijom ili toksičnosti, a svi oni sprječavaju zdrav protok krvi kroz jetru. Krv iz jetre, vjeruje se, vlaži i njeguje oči. Tijelo ne djeluje kao zbroj izoliranih dijelova, već kao dinamičan integrirani živući sistem. Svaka ćelija u tijelu posjeduje receptore za neurotransmitere, tako da je u neku ruku svaka ćelija nervna ćelija. Ova biološka osviještenost svih ćelija u tijelu je vrlo važna za razumijevanje funkcioniranja organizma. Svi organi u organizmu imaju neku povezanost s očima kao naprimjer: leće i zjenice su povezane s jetrom, bjeloočnica s plućima, arterije i vene sa srcem, gornji očni kapak sa slezenom, donji očni kapak sa želucem, rožnica i šarenica s jetrom, slezena i želudac s cirkulacijom u oku. Hronični očni problemi obično se mogu pratiti do nedostatka krvi u jetri. Dobar primjer je činjenica kako u Kini i holističkoj medicini principi detoksikacije poboljšavaju funkciju jetre, a popratna pojava je poboljšano zdravlje očiju.

OČI I VISOK KRVNI PRITISAK

Hipertenzija, poznata i kao visoki krvni pritisak, utječe na zdravlje očiju kao što i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti te moždanog udara. Visok krvni pritisak oštećuje krvne žile koje dovode krv do mrežnice te stoga dovode do curenja iz oka. Ako se ne reagira na vrijeme, ovo su bolesti koje se mogu dogoditi oku: krvarenja u oku, sljepoća, oštećenja optičkog živca, zamagljen vid. Visok krvni pritisak može biti i posljedica dijabetesa kao i lijekova koje se koriste za dijabetes.

 

OČI I DIJABETES

Da. Trebate planirati redovito posjećivati ​​očnog liječnika kada imate dijabetes. Visok šećer u krvi može dovesti do problema poput zamagljenog vida, katarakte, glaukoma i retinopatije. Ustvari, dijabetes je glavni uzrok sljepoće u odraslih u dobi od 20 do 74 godine. Ukoliko se odlučite na dijetu znajte da ona svakako mora isključivati šećer, prerađene ugljikohidrate te razne aditive u prehrani. Važno je imati na umu da je zdravlje očiju direktno povezano sa šećerom u krvi te se ta činjenica mora shvatiti ozbiljno.

 

OČI I HIDRATACIJA

Površinu oka na rožnici čini 98% vode. Kada količina vode u oku opadne (koja se obično nalazi u temeljnom suznom filmu oka), bilo zbog isparavanja ili slabe proizvodnje suza, rezultati su dehidracija i sindrom suhog oka. Kada su oči izložene visokim temperaturama, niskoj vlažnosti te intenzivnom Suncu, suzni film isparava brže nego obično i utječe na vid. Dehidracija suznog filma te sindrom suhog oka mogu uzrokovati nelagodu u očima, vodenaste, suhe, peckave oči, svrbež očiju, umor, glavobolje, zamagljen vid te ostale simptome. Premalo suznog filma, između ostalog, stimulira produkciju upalnih hormona u suznom filmu, uzrokujući upalu i nelagodu koja vodi do zamagljenog vida i ostalih poteškoća.

 

DETOKSIKACIJA JETRE

Ona je naš najveći unutrašnji organ. Neprestano je izložena mnogim utjecajima, od kojih su najčešći loši ishrana, procesirana hrana, konzumacija alkohola, lijekovi te mnoštvo toksina kojima smo svakodnevno izloženi. Sve čemu smo izloženi filtrira se kroz jetru. Ako vaša jetra nije zdrava, ne možete postići dobro zdravlje. Na sreću, jetra je jedini organ koji se potpuno oporavlja ako se tretira ispravno. Biljke koje mogu pomoći jetri su: silymarin, maslačak, korijen čička, artičoka, kurkuma.



OČI VOLE

Hranu koja čisti krv, smanjuje mogućnost upale jetre, te podiže imuni sistem. Korisno je konzumirati ovo voće i povrće svakodnecno: mrkvu, tikvu, paradajz, tamnozeleno lisnato povrće (kelj, špinat, peršun…), brokulu, dinju, kupus, suhe šljive, marelice, breskve, grašak.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti