Zamjene za kafu zbog kojih ćete se bolje osjećati kroz cijeli dan

Piše: Redakcija

Kafa je mnogima omiljeni jutarnji napitak, ali često teško pada na želudac i mnogi nakon kafe osjete nagli pad energije. Srećom, postoje odlične zamjene za kafu koje mogu pomoći da se razbudimo, ali bez negativnih posljedica. 

1. Zeleni čaj

Čajevi su uvijek odlična zamjena za kafu. Zeleni čaj ima dovoljno kofeina da nas razbudi, a u isto vrijeme bolje djeluje na organizam jer se kofein sporije otpušta. Osim toga, zeleni čaj donosi pregršt prednosti za zdravlje i izgled.

2. Cikorija

Korijen cikorije ne sadrži kofein, ali je bogat beta karotenom. Štiti jetru i potiče metabolizam, a napitak je popularan jer podsjeća na okus kafe. Za razliku od kafe koja može potaknuti žgaravicu, cikorija je nježnija. Uz to je izvor vitamina, cinka, magnezija i željeza.

(FOTO: Pixabay)

3. Maca prah

Napitak ove biljke ima brojne prednosti za zdravlje. Maca pomaže u jačanju imuniteta, povećava izdržljivost, pomaže u mršanju te poboljšava izgled i zdravlje kože. Posebnost kod mace je što sadrži adaptogen odnosno svojstvo koje pozitivno djeluje na mentalnu izdržljivost, koncentraciju i otpornost na stres.

4. Guarana

Guarana je posebno popularna zamjena za kafu jer sadrži alkaloid guaranin. Radi se o komponenti koja djeluje identično kao kofein. No, razlika je u tome što se, baš kao kod zelenog čaja, kofein ove biljke sporije apsorbira u krvotok pa se osjećamo bolje i duže ‘budni.’ Osim toga, guarana dobro djeluje na opće stanje organizma i ubrzava metabolizam.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti