Znate li da voće goji više od mesa?

Piše: Redakcija

U toku vrelih ljetnih dana, mnogi od nas osvježenje pronalaze u ukusnom voću i povrću. Također, osobe koje žele smršati počinju s unosom voća kako bi izgubili željene kilograme. Ruska doktorica Zuhra Pavlova nedavno je otkrila istinu o voću i njegovim benefitima koje ima po ljudsko telo.

– Globalizacija nam je omogućila da stalno imamo na dohvat ruke razno voće i povrće. Bobičasto voće uvozi se sa raznih strana svijeta. Tako jedemo šta želimo i kada želimo. Ali, priroda se ne može prevariti – bobičasto voće će dati najveću korist tijelu samo onda kada sezonski stiže kod nas. Što znači, ako jedete kupine u decembru – ništa od zdravlja – piše ruska doktorica i dodaje:

– Ljudi misle da su lubenica, jabuka i bobičasto voće samo voda sa “vitaminima”. U međuvremenu oni na takvoj “vodi” dobiju popriličan broj kilograma. Imam pacijente koji su kilograme dobijali dok su jeli samo lubenicu. Morate znati jednu stvar: voće je puno fruktoze. Višak fruktoze, posebno na prazan stomak, dovešće do masne degenaracije jetre. Takođe, fruktoza doprinosi razvoju gojaznosti, izaziva imunitet na hormon masnog tkiva leptina i na hormon insulin pankreasa. To zauzvrat dovodi do stalnog povećanja apetita.To je začarani krug – zaključuje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti