Fantastični pelin: Ljekovitost u borbi protiv parazita, priprema i nuspojave

Piše: Redakcija

Zbog posebnog hemijskog profila lišća pelina, čaj od pelina posjeduje više povoljnih učinaka.  Pelin se koristi kao lijek za zarazne intestinalne infekcije crva.  Za liječenje parazita se obično koristi kombinacija pelina, crnog oraha i klinčića kako bi se uklonila parazitska infekcija. Prije nego što počnete koristiti bilo kakve biljne lijekove obratite se liječniku.

Biljni lijekovi mogu biti opasni ako se ne koriste pravilno i nisu uvijek učinkoviti. Prema posljednjim istraživanjima ekstrakt slatkog pelina, artemisinin, bi mogao u kombinaciji s željezom biti efektivniji tretman protiv stanica raka. Naime, kao i svaka živa stanica, i stanica raka treba željezo da bi se pravilno dijelila. Utvrđeno je da željezo aktivira artemisinin te on umanjuje djelovanje stanica raka.

Studija objavljena 2015. godine u znanstvenom časopisu Annals of Medical & Health Sciences Research dokazuje da je djelovanje artemisinina višestruko učinkovitije kad se primjenjuje u kombinaciji s željezom. Međutim, nema dovoljno ispitivanja na ljudima, već se provode uglavnom na izdvojenim kulturama stanica.

Slikovni rezultat za pelin

Čaj od pelina – priprema

Pola ili jednu čajnu kašičicu suhog lišća pelina stavite u šolicu. Lišće potopite u jednoj šoljici vruće vode. Neki recepti zahtijevaju da ona bude kipuća, a drugi navode da ne mora biti. U svakom slučaju važno je da koristite najviše jednu čajnu kašičicu lišća, jer je njihov okus vrlo jak i gorak. Neka mješavina čaja i vode odstoji nekoliko minuta. Zasladite je ako želite, ali imajte na umu da ćete i tako vrlo teško neutralizirati prirodnu gorčinu biljke. Čaj je najbolje piti nakon jela, jer će se tako lakše apsorbirati i probaviti, nego na prazan želudac.

Slikovni rezultat za pelin

Moguće nuspojave, alergije i interakcije

Pelin nije namijenjen dugotrajnoj upotrebi. Pazite da ne prelazite preporučene doze, jer pelin može biti otrovan, naročito kada nije u suhom obliku.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti