Dijetom do vitamina D

Piše: Redakcija

Ljetni odmor uskoro je iza nas, ali još uvijek nije kasno da dobijete malo vitamina D zahvaljujući našoj dijeti od pet dana, a također je dobra i da skinete ostatak neželjenih kilograma

 

Jeste li znali da će vam, s obzirom na to da se vrijeme pogoršava, a noći postaju sve hladnije, biti teže smršati? Razlog? Manji unos vitamina D. Najnovije istraživanje pokazuje da vas nedostatak vitamina može natjerati da nakupljate više masti, zbog čega dolazi i do otežanog mršanja, kaže Shona Wilkinson, nutricionistica iz Superfood UK. Nakon sezone godišnjih odmora, objašnjava Shona, slijedi povratak u radno okruženje, gdje rad u zatvorenom prostoru tokom godine može samo otežati zdravstveno stanje i povećati broj kilograma. Postoji rješenje i za ovo stanje, prakticirajte našu vrhunsku dijetu i za čas nadoknadite izgubljeni vitamin D. Sagorjet ćete masti, ali i smršaviti.

 

Pet dana vitamin D dijete

Pratite plan i smršajte brzo

Dan 1

DORUČAK: Za pahuljice s brusnicama i mlijekom (ili orašastim mlijekom kao što je bademovo) potrebno je da: pomiješajte četiri kašike zobi, sjemenke bundeve, chia sjemenke, sjemenke suncokreta, kašiku nezaslađenih pahuljica od kokosa, tome dodajte kašiku nasjeckanih badema, kašiku brusnica i mlijeka po želji.

RUČAK: Ljetna salata sa srdelama. Pomiješajte listove salate, krastavac, paradajz, papriku, crveni luk i crne masline. Dodajte limenku srdele. Premažite maslinovim uljem, crvenim vinskim ocatom i crnim biberom

VEČERA: Miješane gljive stavite u wok tavu s bijelim lukom, čilijem i đumbirom. Pomiješajte s porcijom kuhane tjestenine. Pospite preko parmezana, crnog bibera i narezanog proljetnog luka.

 

ŠTA JESTI

Osim masne ribe; poput lososa, tune, skuše, haringe, sardine i pilula, vitamin D ćete pronaći i u mlijeku, jajima, integralnim žitaricama i gotovo svim vrstama gljiva. Unosite u organizam i orašaste plodove, jogurt i sok od narandže.

 

Nedovoljan?

Bilo bi dobro da s ljekarom provjerite imate li dovoljnu količinu vitamina D prije početka ove dijete

Dan 2

DORUČAK: Crvena paprika i kozji sir. Propržite malo nasjeckanih crvenih paprika i luk s maslinovim uljem, umutite dvoje jaja sa soli i biberom. Izlijte jaja preko paprika i luka, pospite preko s malo zdrobljenog kozjeg sira.

RUČAK: Napravite salatu Niçoise tako što ćete pomiješati listove salate, paradajz, krompir, zeleni grah, crveni luk i šparoge s malom konzervom tune i narezanim kuhanim jajetom. Ocat će salati dati poseban ukus, zato ga nemojte izbjegavati.

VEČERA: Začinjeni losos sa špinatom i smeđom rižom. Marinirajte filete lososa u čiliju, korijanderu, kuminu, dodajte papriku, so i biber, te ispecite. Cijeloj smjesi dodajte šaku špinata i porciju smeđe riže.

 

Vitamin D može pomoći da pojačate imunološki sistem u mjesecima nakon ljeta.

Dan 3

DORUČAK: Malo prirodnog jogurta s dodatkom borovnica, orašastih plodova, sjemenki i listića metvice

RUČAK: Gljiva portobello sa halloumi sirom. Bacite na roštilj gljive i pospite sirom, te poslužite s  integralnim hljebom, nasjeckanim crvenim lukom i listovima salate.

VEČERA: Odresci tune sa zelenim povrćem i malo slatkog krompira. Premažite tunu s medom, sojinim umakom i maslinovim uljem. Posložite i poslužite s povrćem i pečenim slatkim krompirom

Dan 4

DORUČAK: Poširano jaje sa šakom skuhanog špinata.

RUČAK: Tofu i povrće promiješajte i pržite u maslinovom ulju zajedno sa čilijem, bijelim lukom i đumbirom.

VEČERA: Kotleti s umakom od gljiva i povrćem. Grilajte dva mala kotleta. Napravite umak od tri kašike bijelog vina, kašike maslinova ulja i malo vegete. Poslužite s raznobojnim povrćem poput brokule, mrkve i slatkog kukuruza.

 

Dan 5

DORUČAK: Uzmite veliku kašiku sira s vlascem i poslužite sa sitnim hljebom.

RUČAK: Salata od morskih plodova sa papajom. Pomiješajte kozice, školjke i škampe s lišćem salate, proljetnim lukom, zelenom paprikom i narezanom papajom. Premažite maslinovim uljem i sokom od limuna.

VEČERA: Riba na žaru s povrćem. Na roštilj postavite ribu po izboru pastrmku, losos, svježu skušu ili haringu. Poslužite s povrćem.

Pročitajte još