Moćna biljka bosiljak mnogo je više od običnog začina, a evo i zašto

Piše: Redakcija

Listovi bosiljka najčešće se koriste za obogaćivanje okusa jela, zdravstvenim dobrobitima njegove konzumacije gotovo da i nema kraja. Ime bosiljak dolazi od grčke riječi basileus, što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. U Indiji je bosiljak nakon Lotusa najsvetija biljka, te se vjeruje da štiti dušu i zato se koristi pri meditacijama.

Pasta napravljena od bosiljka djeluje kao sjajno rješenje protiv upala. Naime, zeleni su listići prirodni antibiotik i djeluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitaliziraju kožu.

Slikovni rezultat za bosiljak

Čak i ako imate čisto lice, koje ne muče prištići i akne, šanse su da imate zone na lice koje su označene miteserima. Maleni, crni, neugledni prištići nisu jednostavni za ukloniti i narušavaju ljepotu lica. Pomozite sebi prirodnim putem: jednostavno prislonite listić bosiljka na pogođenu zonu, ostavite pet minuta neka djeluje te ukonite. Dobro isperite lice mlakom vodom.

Osim što je blagonaklon za probavu, bosiljak je i vrlo koristan za zdravlje bubrega – čije upale liječi, jednako kao i upale mokraćnog mjehura. Ni žene nisu zaobiđene kada je u pitanju urinarni trakt, s obzirom da bosiljak pomaže kod upala jajnika i maternice, te kod neredovitih menstruacija.

Pročitajte još