Hrana od koje ćete lakše zaspati

Piše: Redakcija

Prehrambene navike uveliko mogu utjecati na vaš ritam spavanja, a postoje i određene namirnice koje će vam pomoći da lakše zaspite.

 

Bademi 

Bogati su kalijem i vitaminom B, koji pomažu opustiti vaš živčani sistem. Bademe ponesite na posao kao super zdrave grickalice. Za večeru ih jedite tako da kupite ili napravite bademov puter i namažete ga na tost i narežete kriške banane.

Trešnje

One pomažu tijelu da luči melatonin, hormon sna koji regulira cikluse spavanja i budnog stanja. Jedite ih u neograničenim količinama kada dođe njihova sezona.

 

Slanutak

Bogat je vitaminom B6 koji je potreban za lučenje melatonina. Mahunarke su inače poznate kao namirnice koje su odlične za kvalitetan san. Grickajte slanutak tokom dana i navečer ćete samo leći i zaspati. Također od slanutka možete napraviti i ukusni hummus koji možete namazati na tost i uživati u punom okusu ove mahunarke.

 

Biljni čaj

Ne treba vas iznenaditi činjenica da prirodni čajevi imaju mnogo svojstava koji su dobri za san. Čaj od kamilice dobar je za smirivanje živaca prije spavanja, a također hidrira i smiruje želudac. Isti učinak ima i čaj od đumbira. Uz ova dva, protiv nesanice dobar je i čaj od lavande. Biljka lavande ima sposobnost da smanji anksioznost, stres i postoperativne boli, a sve te stvari doprinose pojavi nesanice. Lavanda opušta tijelo te miriše predivno.

 

Dinja

Dehidracija može utjecati na vašu sposobnost rada ali i spavanja, a da ne pominjemo ukupnu razinu energije. Zbog toga birajte plodove koji sadrže mnogo vode poput dinje koja može nadoknaditi sve nedostatke. Osim ovoga možete koristiti i jabuke, lubenicu, narandže i kruške.

Kelj

Nedostatak magnezija je jedan od glavnih uzroka nesanice, a lisnato zeleno povrće poput kelja bogato je tim važnim mineralom. Ako ne volite kelj kao varivo, napravite čips od kelja ili ga ubacite u smoothie.

 

Orasi

Odličan su izvor triptofana, amino kiseline koja pomaže da lakše zaspete. U mozgu se triptofan pretvara u serotonin koji potiče spavanje. Grickajte orahe nakon večere za najbolji učinak i brzo zaspivanje.

 

Zobena kaša

Osim što je jako zdrava za doručak, može se koristiti u svako doba dana. Žitarice u zobenoj kaši pokreću proizvodnju inzulina slično kao u hljebu od cjelovitog zrna. One prirodno povećavaju šećer u krvi i čine da se osjećate pospano. Zob je također bogata melatoninom koji opušta tijelo i pomaže vam da zaspite.

 

 

Dnevno sna je potrebno

Kad je riječ o spavanju, većina ljudi živi u uvjerenju da je potrebno osam sati. Međutim, ta brojka mogla bi biti samo mit. Doktor Michael Breus, stručnjak za spavanje, kaže da prosječna osoba treba samo 7,5 sati spavanja svake večeri.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti