Zdravstvene prednosti vode

Piše: Redakcija

Voda je osnovni sastojak ljudskog organizma, čini od 55 do 75 posto ukupne mase i uključena je u sve bitne funkcije u organizmu. Ona je jedini napitak bez kojeg čovjek ne bi mogao, a čija je namjena svestrana. Zaslužna je za reguliranje tjelesne temperature, ali i izbacivanje „otpada“ i štetnih tvari iz tijela. Upravo zbog toga veoma bitno je dan početi vodom, ali je i piti tokom dana. Dnevno se preporučuje popiti najmanje dva litra vode za zdravlje, ali i ljepotu. No, unos vode u organizam zavisi i od toga gdje živite odnosno od klimatskih uslova, godišnjeg doba, tjelesne mase, zdravstvenog stanja i od toga koliko ste fizički aktivni.

Osim što čisti organizam iznutra, kožu i kosu čini elastičnijom i ljepšom.  Voda će vam pomoći, i ako se osjećate umorno i iscrpljeno, jer dehidratacija koja je okidač za mnoge ozbiljne zdravstvene probleme pripada skupini najčešćih razloga koji stvaraju taj osjećaj. Kako potiče izmjenu hranjivih tvari u  ćelijama, pomoći će i kod prijenosa kisika do svih dijelova organzma. Također, popijete li dovoljno vode, vaše srce neće biti pod velikim opterećenjem. Čovjek trećinu dnevnih kalorija u tijelo unosi u vidu tekućine, od kafe i mliječnih napitaka do sokova i alkohola. No, šta se događa u organizmu ako se na mjesec odreknemo takvih pića i okrenemo samo vodi, eventualno nezašećerenom čaju?

Rezultati su zapanjujući, tvrdi istraživač Chris Bailey koji je sebe podvrgnuo tom eksperimentu.  U njemu je potvrdio dobrobiti vode, kao najprirodnijeg pića koje naše tijelo treba. Ovo su efekti na organizam koje je dokazao: Konzumirao je manje kalorija, obuzdao je apetit, zaključio da mu mozak radi bolje, jer dokazano je da je za njegov rad najvažnije da tijelo bude dovoljno hidratizirano. U suprotnom se javljaju glavobolje, pad koncentracije i umor, nije zanemario ni dobrobiti za novčanik, pravilnu probavu, jer ako ujutro popijete čašu vode, time ćete zapaliti “motore” tijela. Istraživanja su pokazala da pijenje 500 ml vode ujutro povećava metaboličku stopu za 30 posto kod muškaraca i žena. To doprinosi razbuđivanju, većoj potrošnji kalorija, bržoj probavi…I na posljetku njegova koža je postala čišća. Dokazano je davno da voda najbolje čisti ten, kako jetra i bubrezi izbacuju višak toksina iz tijela, ako im damo odmora od filtiranja kafe, alkohola i šećera te ih “natočimo” samo vodom, stanice postaju bolje opskrbljene kiskiom, a koža se čisti. Iako je neophodna za probavu, dobro je da znate da vodu ne treba piti tokom jela jer ometa varenje hrane, nego prije ili poslije obroka.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti